2022.06.30
Pál
Kezdőlap Címlap Mi lesz az ukrán katonákkal, akik megadták magukat Mariupolban?

Mi lesz az ukrán katonákkal, akik megadták magukat Mariupolban?

Továbbra is homályos a több száz ukrán katona sorsa, akik véget vetettek a hetekig tartó ellenállásnak a mariupoli Azovsztal acélműben. A hős ukrán harcosok megadták magukat, majd átszállították őket egy, az oroszok által ellenőrzött területre.

Ukrajna védelmi miniszterhelyettese azt mondta, hogy fogolycsere keretében visszahozzák őket Oroszországból. Egyes orosz tisztviselők kedden azonban azt mondták, hogy bíróság elé állíthatják, és akár ki is végezhetik őket. Az orosz Állami Duma képviselői hogy olyan új törvényeket terjesztenének elő, amelyek megzavarhatják a Moszkva szerint „terroristáknak” nevezett harcosok fogolycseréjét.

Az orosz nyomozók közölték, az elfogott katonák kihallgatása tervben van, és vádat emelhetnek ellenük „az ukrán rezsim által a délkelet-ukrajnai civil lakosság ellen elkövetett bűncselekmények miatt”.

Kedd este hét ukrán katonákat szállító autóbusz hagyta el a kikötővárosban található Azovstal üzemet, és érkezett meg Donyeckbe, az oroszok által ellenőrzött Olenivka város egykori börtöntelepére – jelentette a Reuters.