2022.05.17
Paszkál
Kezdőlap Címlap Megpróbálják kimenekíteni a Mariupolban ragadt sérült katonákat

Megpróbálják kimenekíteni a Mariupolban ragadt sérült katonákat

Irina Verescsuk, ukrán miniszterelnök-helyettes közölte, hogy Volodimir Zelenszkij arra utasította az ukrán kormányzatot, kezdjenek tárgyalásokat a Mariupolban lévő, súlyos sérüléseket szerzett katonák kimenekítéséről.

A politikus szerint a tárgyalások „nagyon nehezek”. Korábban már érkeztek olyan hírek, hogy miután az orosz vezetés beleegyezett a mariupoli civilek evakuálásába, ragaszkodni kezdtek hozzá, hogy az Azovsztalban maradt ukrán katonák adják meg magukat.

Verescsuk hangsúlyozta, hogy a tárgyalások lassan haladnak, de csupán 38 súlyosan sérült ukrán katona kimenekítéséről van szó, és nem öt-hatszázéról, mint ahogy az utóbbi napokban a sajtóban szerepelt. Kérte az újságírókat, politikusokat és a civil szervezeteket, hogy a katonák kiszabadításáig tartózkodjanak az ezzel kapcsolatos nyilvános kommentároktól, mert ezzel ártanak a tárgyalási folyamatnak – írja a Kárpátalja ma az MTI nyomán.

Musztafa Dzsemijev, kírmi tatár vezető egy sajtótájékoztatón azt állította, Törökország felajánlotta az oroszoknak, hogy kiviszi az ukrán katonákat Mariupolból és garantálja, hogy nem térnek vissza Ukrajnába harcolni, hanem Törökországban maradnak. Ezt Moszkva elutasította.