2022.12.07
Ambrus
Kezdőlap Címlap Mától megváltoztak a beutazási szabályok Angliába

Mától megváltoztak a beutazási szabályok Angliába

A brit kormány hétfőtől azokat a beutazókat is beoltottnak tekinti, akik egyes kínai, illetve indiai gyártmányú vakcinákból kapták meg a koronavírus elleni oltás teljes dózisát.

A korábbi szabályok szerint azok utazhattak be Angliába könnyített feltételekkel – karanténkötelezettség és az utazás előtti tesztelési kötelezettség nélkül –, akik az AstraZeneca, a Pfizer, vagy a Moderna vakcinából, illetve ezek bármilyen kombinációjából vagy az egykomponensű Janssen-oltóanyagból kapták meg a teljes adagot az angliai érkezés előtt legalább 14 nappal.

A brit közlekedési minisztérium által két hete bejelentett, új érvénybe lépett módosítás alapján ez a lista bővült az Egészségügyi Világszervezet veszélyhelyzeti alkalmazhatósági vakcinalistáján (WHO EUL) szereplő kínai Sinovac- és Sinopharm-vakcinákkal, valamint az indiai Covaxin oltóanyaggal. Már október végétől megszűnt a teljesen beoltott beutazók számára az angliai érkezés után elvégzendő PCR-koronavírusteszt kötelezettsége. Helyette jóval olcsóbb, néhány perces gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is megfelelő. A tesztet az érkezés utáni második nap végéig el kell végezni.

Amennyiben a gyorsteszt pozitív lesz, akkor elkülönítésbe kell vonulni, majd az eredményt egy PCR-teszt elvégzésével le kell ellenőrizni. Ebben az esetben a teszthez szükséges készletet a brit állami egészségügyi szolgálattól (NHS) lehet ingyenesen megrendelni ezen a honlapon, vagy a 119-es telefonszámon, ami Anglián belül hívható.

A brit kormány szintén hétfőtől teljesen beoltottnak tekinti a még nem felnőttkorú beutazókat, függetlenül attól, hogy honnan érkeznek az országba és kaptak-e oltást. A hétfő hajnalban életbe lépett módosítás alapján a szabályok minden olyan gyermekre vonatkoznak, aki még nem töltötte be 18. életévét, függetlenül attól, hogy melyik országban él. Vagyis érkezésük után nem kell karanténba vonulniuk, és indulás előtt sem kellett koronavírustesztet elvégezniük, akkor sem, ha még nem rendelkeznek oltással. Nekik is csak az érkezés utáni második nap elteltéig lehet elvégezniük egy gyorstesztet. A 5 évesnél fiatalabb gyerekeket semmilyen módon nem kell teszteltetni. A brit kormány jelenleg 150 ország oltási programját fogadja el, köztük Magyarországét is.

Indirekt/Blikk