2024.02.23
Alfréd
Kezdőlap Címlap Már véget is ért az ukrán és az orosz külügyminiszter tárgyalása -...

Már véget is ért az ukrán és az orosz külügyminiszter tárgyalása – nem egyeztek meg semmiben

A tárgyalást a pénteken kezdődő antalyai diplomáciai fórum keretén belül hozta tető Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, aki közvetítene a két fél között.

hogy csütörtökön Törökországban, Antalya városában találkozik egymással Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleh Nyikolenko egy fotót is megosztott a tárgyaló felekről.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a hivatalos Facebook-oldalán tett közzé fényképeket a tárgyalóasztalnál ülő miniszterekről.

A tárgyalást a pénteken kezdődő antalyai diplomáciai fórum keretén belül hozta tető Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, aki közvetítene a két fél között.

Ez a legmagasabb szintű diplomáciai találkozó a két fél között a háború kirobbanása óta, a korábbi egyeztetések nem vezettek eredményre. Kuleba szerdán azt mondta, a mostani megbeszéléssel kapcsolatban nincsenek nagy elvárásai, de megpróbálják kihozni belőle a legtöbbet.

Nem sokkal 11 óra után jött a hír, hogy a nemzetközi híradások szerint gyakorlatilag semmiben nem sikerült megállapodnia az orosz és az ukrán külügyminiszternek csütörtökön Törökországban. Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba találkozóján a fegyverszünetről és a mariupoli humanitárius folyosó kialakításáról sem tudtak megegyezni a felek.

Kuleba sajtótájékoztatóján arról beszélt, nem volt egyszerű a tárgyalás, de készen áll ismét találkozni Lavrovval ugyanebben a formában, ha van kilátás az érdemi megbeszélésre és a megoldások keresésére. Elmondta, mindketten fel vannak hatalmazva, hogy a békéről és a biztonságról tárgyaljanak, Kijev pedig továbbra is azon lesz, hogy mihamarabbi megoldást találjon a humanitárius ügyekben. Az ukrán külügyminiszter szerint országa legnagyobb problémája jelenleg az ostromlott Mariupol kikötőváros, amelyet az orosz erők intenzíven lőnek és rombolnak. Itt nem történt előrelépés a tűzszünetre vonatkozóan, de Kuleba egyértelműen világossá tette, hogy a fő céljuk megállapodni a városból kivezető humanitárius folyosóról és ezzel együtt egy legalább 24 órás tűzszünetről. Ez most nem történt meg. Kuleba szerint a két fél annyiban tudott megállapodni, hogy folytatják az erőfeszítéseket az ukrajnai humanitárius problémák megoldására. Hozzátette: készek lennének újra találkozni „ebben a formában”.

A tárgyalás másik résztvevője, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter annyit közölt, hogy humanitárius kérdésekről tárgyalt ukrán kollégájával, többek között arról, hogy a csapatok mit tesznek a civilek védelmében. Lavrov emellett megvádolta az ukrán „nacionalistákat”, hogy a civileket emberi pajzsként használják. Arra a kérdésére, lehetséges-e tűzszünet, Lavrov azt mondta, hogy a „különleges katonai művelet” folytatódik, illetve Vlagyimir Putyin szerint minden a terv szerint halad, majd hozzátette: a Nyugat „veszélyesen viselkedik” azzal, hogy védelmi célú segélyt nyújt Ukrajnának.