KezdőlapCímlapMár hét halálos áldozata van a romániai panziótűznek

Már hét halálos áldozata van a romániai panziótűznek

A romániai panziótűz további, hetedik halálos áldozatát találták meg a tűzoltók szerdán reggel a Prahova megye Tohani településen, egy eltűntet továbbra is keresnek – közölte szerdán a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU).

A tragédia után több mint 24 órával megtalált hetedik halálos áldozat egy gyermek – írták. Ezt megelőzően kedd este is kiemelték egy személy holttestét a romok közül, de nem tudták megállapítani, hogy gyereké vagy felnőtté. Az áldozatok felismerhetetlenségig összeégett tetemeit DNS-minták alapján fogják azonosítani. Egy személyt továbbra is eltűntként tartanak nyilván, a tűzoltók folytatják a keresését.

A Prahova megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) közlése szerint a vidéki panziónak nem volt tűzvédelmi engedélye. Virgiliu Nanu megyei prefektus kedden azt nyilatkozta, hogy építkezési engedélye sem volt, a tulajdonos – a 2000-es évek elején a bukaresti alvilág ismert figurája – 2020-ban szerezte be a telekkönyvezéshez szükséges hatósági jóváhagyást. A kormánymegbízott elrendelte, hogy a következő időszakban ellenőrizzék a megye valamennyi panzióját, hogy rendelkeznek-e a szükséges engedélyekkel.

A román belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztálya a tohani panziónál eddig végzett hatósági ellenőrzések minden iratát bekérette. Az ISU közlése szerint a szálláshelyet legutóbb 2019-ben vizsgálták a szakemberek, amikor több rendellenességet találtak.

A vendégekkel teli panzió kedd hajnalban gyulladt ki, az épületben 26-an tartózkodtak, előző este egy összejövetelen vettek részt. A kétszintes, fából készült épületben gyorsan elharapóztak a lángok, a földszinten lakók időben kimenekültek, de az emeleti vendégeket – öt felnőttet és három gyereket – eltűntnek nyilvánították, egy személyt még keresnek.

A tűzeset ügyében ügyészségi vizsgálat indult gondatlanságból elkövetett emberölés és rongálás miatt.