2024.03.05
Adorján, Adrián
Kezdőlap Címlap Magyar vízimentő halt meg egy aspeni lavinában

Magyar vízimentő halt meg egy aspeni lavinában

Egy magyar vízimentő meghalt vasárnap délután Amerikában síelés közben. Egy lavina temette maga alá.

Helyi idő szerint tegnap délután fél kettő körül a Pitkin megyei regionális sürgősségi diszpécserközpont kapott egy hívást az Aspen Highlands síjárőrségtől, amely egy nagy kiterjedésű, határokat átlépő lavináról számolt be, amely három síelőt ragadott el. Később kiderült, hogy csak egy síelőt temetett maga alá a lavina, aki – mint a Blikk megtudta – egy magyar vízimentő volt.

Az akkor folyamatosan fennálló lavinaveszély megakadályozta, hogy a mentők elérjék a síelőket, ezért úgy döntöttek, hogy a légi úton próbálják meg a mentést. Ugyanebben az időben az egyik síelő kapcsolatba lépett a diszpécserrel, és megerősítette: nem sérült meg. A síelő képes volt kiásni az eltemetett magyar síelőt, és megkezdte az újraélesztését.

A Colorado Tűzmegelőzési és Tűzvédelmi Hivatal helikopteres erőforrásait is hívták a két síelő mentéséhez. (A harmadik síelőt korábban sikeresen megmentették.) A hegyoldal túlzott lejtőszöge miatt azonban nem tudtak leszállni a síelők közelében.

Mindeközben a magyar síelő újraélesztése megszakadt, az életét már nem tudták megmenteni. A később sikeresen landoló mentőcsapatok már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A lavinában érintett három síelő mindegyike rendelkezett lavinabiztonsági képzéssel, és lavinabiztonsági felszerelést viselt és használt. Az elhunyt síelő személyazonosságát a szükséges értesítésekig és a halottkém vizsgálatának befejezéséig visszatartjuk – állt a hivatalos közleményben, ám a Blikk megtudta, hogy az elhunyt síelő egy magyar vízimentő volt.

A Coloradói Lavina Információs Központ előzetes jelentése szerint a lavina körülbelül 60 méter széles és majdnem 600 méter magas volt.