2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Címlap Küszöbön egy újabb háború: az amerikai házelnök gépe leszállt Tajvanon, erre kínai...

Küszöbön egy újabb háború: az amerikai házelnök gépe leszállt Tajvanon, erre kínai vadászgépek emelkedtek a levegőbe

Nancy Pelosi a tanácsok ellenére megérkezett Tajvanba – a világ most Kína reakciójára vár. A kommunista állam már a látogatás hírére is háborúval fenyegetett. Szakértők állítják: a minimum az, hogy mélypontra zuhan Washington és Peking kapcsolata. Peking haderőt vonultatott fel a Tajvani-szoros partjainál, vadászgépek elemelkedtek a levegőbe.

Az Egyesült Államok képviselőházának elnöke, Nancy Pelosi megérkezett Tajvanra – Kína háborús fenyegetése ellenére. Az Egyesült Államok veterán politikusa ázsiai körútján ejtette útba a szigetet, mely a konfliktus forrása – Kína az “Egy Kína” doktrína értelmében a szigetet saját területének tudja be, míg az USA támogatja a szuverén Tajvan létét és kijelentette, garantálja védelmét.

Pelosi utazására azt követően került sor, hogy Kína katonai közbeavatkozással fenyegette meg Tajpejt és Washingtont, ha a harmadik legmagasabb rangú amerikai politikus útba ejti a szigetet, demonstrálva támogatását és az USA politikai preferenciáit a Csendes-óceán térségében.

A házelnök utazását az amerikai vezető politikusok sem tartották jó ötletnek, Antony Blinken külügyminiszter azt nyilatkozta: Pelosi utazása teljes mértékben a házelnök döntése, ám mivel a Kongresszus önálló, a kormányzat nem avatkozik bele a lépésbe.

Kína korábban azt közölte: katonai erőt is bevethet a számára demonstratív látogatás kapcsán, haderőt vonultatott fel a Tajvani-szorosban, az amerikai és a kínai flotta is készültségben van a térségben.

A látogatással kapcsolatban Peking azt közölte: “beláthatatlan politikai következményekkel” jár majd, és hozzátették: ne higgye senki, hogy a kínai hadsereg tétlenül nézi majd, ha Kína szuverenitását és területi egységét veszély fenyegeti.

A Reuters tudósítása szerint már a látogatás tényének bejelentése előtt a kínai partokról felszálltak és a Tajvani-szoros felé vették útjukat a kommunista ország vadászgépei – Peking ezzel nyilván azt demonstrálja, hogy komolyan gondolja érdekei katonai védelmét.

Pelosi megérkeztét követően Hua Csun-jing külügyi szóvivő a Twitteren reagált.

A szóvivő szerint az USA és Tajvan provokált, így Kína részéről bármilyen ellenlépés jogos és szükséges válasz lehet.

Kína önvédelemből volt kénytelen cselekedni – jelentette ki, bár azt még nem tudni pontosan, milyen akcióra gondolt.

A kínai hadsereg rég nem látott készültségben van, a térségbe hatalmas mennyiségű harci eszközt, lőszert és katonai csapatokat telepített.

“A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg magas készültségben van, és egy sor célzott katonai műveletet fog indítani ennek ellensúlyozására, határozottan megvédi a nemzeti szuverenitást és a területi integritást, és határozottan meghiúsítja a külső beavatkozást és a “tajvani függetlenség” szeparatista kísérleteket” – mondta Vu Csien, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szóvivője a látogatást elítélő nyilatkozatában.