2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Címlap Közeleg a tél: már Hargita megyében is havazott

Közeleg a tél: már Hargita megyében is havazott

A szezon első havazása kedd reggel történt Hargita megyében, mégpedig Hargitafürdő üdülőhelyen és a Bucsin-hágón, Gyergyószentmiklós és Parajd között. Nem maradt hó nélkül a Balea-tó környéke és a Transzfogarasi út sem.

Hargitafürdő üdülőhely lakosait, ahol minden évben sokkal korábban érkezik a tél, mint a megye más részein, nem érte meglepetésként az első hó.

Azt mondják, vannak évek, amikor az első pelyhek szeptember végén hullanak, míg más években ez októberben történik – írja az Agerpres Hírügynökség.

A hótakaró kedd reggelre, főként a házak tetején, az autókon és a fákon maradt meg nagyon vékony, legfeljebb egy centiméteres rétegben, és a közlekedést nem befolyásolta.

Csíkszereda alpolgármestere, Bors Béla az Agerpres Hírügynökségnek elmondta, hogy a hóeltakarítást tavaly biztosító cég kész beavatkozni a térségben, ha a helyzet úgy kívánja.

“A 2022-2023-as téli szezonra már folynak az előkészületek, van raktáron csúszásgátló anyagunk, és szükség esetén be tudunk avatkozni. És ezt azért kell megtennünk, hogy a buszok, amelyekkel az emberek munkába járnak, vagy a gyerekek iskolába mennek, biztonságosan közlekedhessenek” – mondta Bors Béla alpolgármester.

A közösségi médiában közzétett fotók szerint a Bucsin-hágó térségében, Gyergyószentmiklós és Parajd között is havazott. A romániai Meteorológiai Igazgatóság honlapján közzétett információk szerint a Bucsin-térségében 11.00 órakor havas eső esett, és a hótakaró 2 centiméter volt. A hágón található meteorológiai állomáson a hétfő este mért minimum mínusz 0,2 Celsius-fok volt.

Valójában a hőmérséklet az utóbbi időben jelentősen csökkent Hargita megye alföldi területein is. Hétfő este Maroshévízen 4,3 Celsius-fok, Gyergyóalfaluban 4,4 Celsius-fok, Csíkszeredán 5 Celsius-fok, Székelyudvarhelyen 5,8 Celsius-fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet.