2023.03.25
Irén, Írisz
Kezdőlap Címlap Komoly támadásra készülnek az oroszok Ukrajnában

Komoly támadásra készülnek az oroszok Ukrajnában

Nagyszabású orosz csapatösszevonások készítik elő a háború első évfordulója körül meginduló újabb offenzívát Kelet-Ukrajnában. Nagy kérdés, hogy a NATO-országok által felajánlott tankok időben hadrendbe állnak-e. Gutierres ENSZ-főtitkár szerint a béke egyre távolabb kerül.

A civil lakosság nem tudja, hogy a mindenki által biztosra vett orosz offenzíva hol és mikor kezdődik meg meg pontosan, de az már látszik, hogy az orosz hadsereg ismét akkora erőt készül bevetni, mint amennyivel tavaly február 24-én több irányból lerohanta Ukrajnát.

Bár az ukránok az elvesztett területek visszafoglalására készülnek, ám nagy a veszélye annak, hogy a nyugati, nagy hatótávolságú rakéták és harckocsik érkezésére csak a tavaszi hónapokban lehet számítani. Mint ismert, csak nemrég született meg a NATO-országok részéről az a döntés, hogy modern tankokkal felszerelt dandárral – kb. 150-200 harckocsival – támogatják a ukrán hadsereget.

A több száz kilométer hosszú keleti frontszakaszon állomásozó ukrán erők a New York Times szerint úgy látják, hogy az oroszok már most túlerőben vannak, pedig még be sem vetették a 200 ezer újonnan mozgósított katonát.

Azt látjuk, hogy egyre több orosz tartalékost telepítenek a térségbe, és egyre több felszerelést hoznak be – nyilatkozta Szerhij Hajdaj, a többségében orosz ellenőrzés alatt álló Luhanszk megye ukrán kormányzója, aki szerint az oroszok folyamatosan szállítanak lőszert a keleti frontra, de már nem lőnek vele éjjel-nappal, mint korábban. Úgy véli, a spórolás már az újabb, a háború egyéves évfordulójára időzített orosz offenzíva előkészítésének jele.

„Valószínűleg még tíz napba telik, amíg összegyűjtik a tartalékosokat, de február 15. után bármikor számíthatunk a támadásra” – közölte a kormányzó.

A kórházakban dolgozó orvosok közben egyre nagyobb ukrán veszteségekről számolnak be.

Az eszkaláció esélyei és a vérontás folyamatosan növekszik. Tartok tőle, hogy a világ nem alvajáróként sétál bele egy nagyobb háborúba. Tartok tőle, hogy teljesen ébren teszi ezt

– figyelmeztetett António Guterres ENSZ-főtitkár a szervezet tegnapi közgyűlésén. Úgy vélte, a béke egyre távolabbra kerül, a konfliktusnak pedig „globális következményei vannak”, majd újfent megismételte: az ukrajnai háború „kimondhatatlan szenvedést okoz az ukrán népnek.”