KezdőlapCímlapKiss Sándor és Bilak Vaszil az első magyar áldozatai az ukrajnai háborúnak

Kiss Sándor és Bilak Vaszil az első magyar áldozatai az ukrajnai háborúnak

Megvannak a harmadik napja tartó orosz-ukrán háború első magyar áldozatai.

Két kárpátaljai katona, a 22 éves munkácsi Bilak Vaszil és a 29 éves ungvári Kis Sándor is életét vesztette a harcokban. Utóbbiról most egy ukrán internetes lap írt megemlékezést.

24.hu szúrta ki a Zaholovok nevű weboldal cikkét, melyben az áll, hogy Kis Sándor szerződéses katonaként az ukrán haditengerészetnél szolgált. A 29 éves kárpátaljai magyar férfi 2012-ben önkéntesen csatlakozott az ukrán haderőhöz, és már a Krím 2014-es orosz megszállásakor is egy ukrán hadihajón, a Csernihiv nevű aknaszedőn teljesített szolgálatot, most pedig a lap szerint „az Ukrajnáért folyó harcokban” vesztette életét.

Kist nem csak családja, felesége és két kisgyermeke, hanem egész Ungvár és egész Kárpátalja is, gyászolja. A Zaholovok szerkesztősége külön is megköszönte a katona szolgálatát, amit soha nem fognak elfelejteni. A portál a férfi rokonaitól és barátaitól megtudta, hogy Kis Sándort Ocsakovban érte a halál, amikor a Cserkasz nevű hajó a végsőkig megpróbált ellenállni a mostani orosz támadásnak. A magyar tengerészt az ukrán lap „Szásának” nevezi helyenként, ami a Sándor keresztnév ukrán megfelelőjének a beceneve.