2023.12.08
Mária
Kezdőlap Címlap Kína elesett: az eddigi legnagyobb koronavírus-járvány tombol náluk

Kína elesett: az eddigi legnagyobb koronavírus-járvány tombol náluk

Csaknem 250 millió ember kaphatta el a Covid-19-et Kínában december első 20 napjában az ország vezető egészségügyi tisztviselőinek belső becslése szerint. Miután Kína megszüntette a koronavírus-járvány miatt három éve bevezetett szigorú egészségügyi előírásokat, ugrásszerűen nőtt meg a megbetegedések száma.

Ahogy korábban már megírtuk, brutális esetszámokkal néznek szembe a kínai egészségügyi szakemberek, példa nélküli a megbetegedés aránya. Ez lehet az eddigi legnagyobb Covid-járvány világszerte, és még nem tudjuk felbecsülni a globális hatását.

Ha ez a becslés – amelyet a CNN nem tud független forrásból megerősíteni – az 1,4 milliárd kínai lakos nagyjából 18%-át tenné ki, és ez lenne az eddigi legnagyobb Covid-19-járvány világszerte – írta a CNN.

Az idézett számadatokat a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság (NEB) szerdai ülésén mutatták be, mindkét hírügynökség az ügyet ismerő vagy a megbeszéléseken részt vevő forrásokra hivatkozott. A szerdai ülésről készült NEB-összefoglaló szerint a megbeszélés az új járvány által érintett betegek kezelésével foglalkozott.

Pénteken a kínai közösségi médiában elterjedt – és a CNN által is látott – egy másolat az állítólagos NEB-értekezlet feljegyzéseiből; a dokumentum hitelességét nem ellenőrizték, és az NEB nem válaszolt azonnal a kommentárra vonatkozó megkeresésre.

A Financial Times és a Bloomberg is részletesen ismertette a hatóságok megbeszéléseit arról, hogyan kezeljék a járvány kitörését. A két jelentésben idézett becslések között szerepelt, hogy csak kedden 37 millió ember fertőződött meg újonnan Covid-19-vírussal Kína-szerte. Ez drámai ellentétben állt az aznap jelentett 3049 új fertőzés hivatalos számával.

A Financial Times két, az ügyet ismerő személyre hivatkozva azt írta, hogy Szun Jang – a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ igazgatóhelyettese – ismertette a számokat a tisztviselőkkel a zárt ajtók mögött tartott tájékoztató során.

Szun kifejtette, hogy a Covid terjedésének üteme Kínában még mindig növekszik, és a Financial Times becslése szerint Pekingben és Szecsuánban a lakosság több mint fele már fertőzött. A becslések azt követően születtek, hogy Kína december elején úgy döntött, hogy hirtelen feloldja a közel három éve érvényben lévő szigorú egészségügyi előírásokat.

Hogy az NEB hogyan jutott a Bloomberg és a Financial Times által idézett becslésekre, nem világos, mivel Kína már nem számolja hivatalosan a fertőzések teljes számát, miután a hatóságok bezárták a PCR-tesztelő fülkék országos hálózatát, és közölték, hogy nem gyűjtenek adatokat a tünetmentes esetekről.