2024.02.29
Elemér
Kezdőlap Címlap Kiengedték a férfit, aki 25 évig ült ártatlanul - videó

Kiengedték a férfit, aki 25 évig ült ártatlanul – videó

Jabar Walker 25 évvel ezelőtt kapott egy 50 éves börtönbüntetést, miután tévesen elítélték egy kettős gyilkosságért. Azt követően, hogy a büntetés felét már letöltötte, felülvizsgálták a korrupt rendőri munkát, amellyel régebben elítélték, és most szabadon engedték.

Walkert 1998-ban ítélték el, 50 év börtönbüntetést kapott. A vád szerint az adott évben két embert gyilkolt meg. A 32 éves William Santanát és a 30 éves Ismael De La Cruzt. A férfi a kezdetek óta tagadta, hogy bármi köze is lenne a történtekhez, a bíróság azonban szigorú döntést hozott – számolt be a történekről a Mirror.

A férfit végül úgy tudták a rács mögé juttatni, hogy jelentkezett egy szemtanú, aki beszámolt a történésékről. A mondandója viszont több ponton is falsnak bizonyult, és később az is kiderült, hogy az esküdtszék lefizette őt.

“A rendőrök nyomást gyakoroltak rá, hogy hamis tanúvallomást tegyen Walker úr ellen, megfélemlítették, és azt éreztették vele, hogy ha nem keveri bele Walker urat, akkor valami másért bukik le” – nyilatkozta az Innocence Project szószólója, Vanessa Potkin.

Ennek alapján megint elkezdték vizsgálni az ügyet. Új bizonyítékok láttak napvilágot, továbbá az is kiderült, hogy Walker védője nem volt túl hatékony annak idején. Ennek okán az ítéletet most, 25 évvel a kihirdetése után oldották fel, Walker pedig újra szabad ember lehet.

A férfit november 27-én engedték ki a börtönből, Walker felemelt karral ünnepelt, miközben családját átölelve hagyta el a tárgyalótermet.