2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Kiderült: puccs készült Vlagyimir Putyin ellen

Kiderült: puccs készült Vlagyimir Putyin ellen

Az elnököt a szivárogtatók szerint nem a háborúellenes orosz politikusok, hanem épp saját háborúpárti keményvonalas politikustársai buktatnák meg.

Hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen puccs készül, önmagában manapság nem lenne hír: írtunk korábban ilyen feltételezésről főideológusának letartóztatása, vagy éppen védelmi minisztere eltűnése, majd ismételt felbukkanása kapcsán – ám most egy szivárogtató pontos tervet tett közzé arról, hogyan is zajlana az orosz vezető eltávolítása a hatalomból.

Mint azt a Bild írja, nem az orosz társadalom ellenállása fejlődne az elnök elmozdításáig, saját keményvonalas politikustársai tennének neki keresztbe. A Gulagu.net, melyet Vlagyimir Osecskin korábban bebörtönzött üzletember alapított és az elmúlt évtizedben oroszországi emberi jogi harcáról vált ismertté, Telegram-csatornáján részletes tervet tett közzé a tervezett lépésekről.

Ezek szerint a “Bowling-hadművelet” során épp Putyin bizalmasai indítanának akciót. Az egyik ötletgazda Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára – ő volt az, akire az elnök állítólagos kórházi kezelése idejére rábízta volna a hatalmat és a háború irányítását -, aki Ramzan Kadirovval, továbbá az FSZB, vagyis az orosz kémelhárítás, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat két osztályának együttműködésével léphet akcióba.

Az első fázisban a Putyin körüli kulcsembereket távolítanák el, a második fázisban pedig magát Putyint tüntetnék el a hatalomból.

Az első fázis június 17-én el is kezdődött, mikor Putyin Szentpéterváron, a Nemzetközi Gazdasági Fórum elnevezésű eseményen mondott beszédet – mint ismert, az orosz elnök nem a kitűzött időpontban, hanem később szólalt fel. Ez a forrás szerint azért történt így, mert aznap reggel megpróbálták megingatni Putyin bizalmi rendszerét.

Többek között egy Putyin ellen küszöbön álló merényletről szóló hamis leveleket küldtek Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő és Oleg Gyeripaszka Putyin-párti multimilliárdos oligarcha gyermekeinek, akik – így a szivárogtató – állítólagosan bizonyos kapcsolatot tartottak fenn néhány szélsőséges csoporttal. A cél végeredményben az, hogy bizonyos Putyin-közeli köröket hírbe hozzanak, és ezzel kivonják őket a forgalomból, ezt követné az elnök elleni akció.