2022.08.18
Ilona
Kezdőlap Címlap Joe Biden aláírta a fegyvertartás szigorítását jelentő törvényt

Joe Biden aláírta a fegyvertartás szigorítását jelentő törvényt

Törénelmi léptékű változás léphet életbe az amerikaiknál, miután az USA elnöke, Joe Biden egyetlen tollvonással aláírta a fegyverek birtoklásának és viselésének biztonságosabbá tételét célzó törvényt. A törvény a fegyvertartás korlátozását segítő, évtizedek óta a legfontosabb jogszabály az Egyesült Államokban.

Szombaton emelkedett törvényerőre Joe Biden aláírásával a jogszabály, amelyet csütörtökön a szenátus, pénteken pedig a képviselőház is megszavazott. A közelmúltban lőfegyverrel elkövetett brutális tömeggyilkosságok előtt ez elképzelhetetlen lett volna, de Joe Biden maga sürgette a törvény kidolgozását, amelyben részt vett mindkét nagy párt.

Joe Biden történelmi vívmánynak nevezte a törvényt, szerinte „sok életet fog megmenteni”. Az elnök azelőtt írta alá néhány órával a dokumentumot, mielőtt gépre szállt volna két európai csúcstalálkózója miatt.

A két nagy párt kompromisszumának eredményeként születetett meg, hogy a megelőzési programokra és áldozatsegítésre 13 milliárd dollárt előirányzó törvény a többi között

  • vizsgálatnak veti alá a fegyvervásárlást tervezők előéletét,
  • hogy kiszűrhessék közülük azokat, akik veszélyesek a társadalomra.
  • Lehetővé teszi, hogy az egyes államok hatóságai indokolt esetben elkobozzák a már eladott fegyvereket,
  • és nagyobb ellenőrzést igyekszik biztosítani az illegális fegyverkereskedelem ellen.

Mint ismert, az amerikai szabályozás szigorítását az elmúlt hónapok súlyos fegyveres ámokfutásai hívták életre. Májusban két tömeggyilkosságot követtek el lőfegyverekkel: egy texasi elemi iskolában 19 gyermek és 2 felnőtt halt meg, a New York állambeli Buffalóban pedig 10 színes bőrű halálos áldozata volt egy lövöldözésnek egy szupermarketben.