2023.05.28
Emil, Csanád
Kezdőlap Címlap Jó hír: küszöbön Zelenszkij és Putyin találkozója

Jó hír: küszöbön Zelenszkij és Putyin találkozója

Küszöbön állhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő csúcstalálkozója – mondta szombaton David Arahamija, az ukrán tárgyalóküldöttség vezetője.

A tárgyalódelegációk pénteki videókonferenciája során az orosz fél megerősítette: a héten Isztambulban folytatott megbeszéléseken kidolgozott megállapodástervezetek készek arra, hogy a két elnök közvetlenül megvitassa őket – állítja az ukrán televíziónak adott nyilatkozatában a tárgyalóküldöttség vezetője.

Arahmija beszámolt arról is, szóban az orosz fél már elfogadta az ukrán álláspontokat, a Krím-félszigetet érintő kérdéseket leszámítva – idézte az Interfax Ukrajina hírügynökség.

Jelenlegi feladatunk abban áll, hogy véglegesítsük a dokumentumokat, és rendezzük a még nyitott kérdéseket, lehetővé téve az államfők csúcstalálkozóját – mondta Arahamija. Szerine a két vezető találkozójára nagy valószínűséggel Törökországban, Isztambul, esetleg Ankara városában kerülhet sor.

Az ukrán-orosz béketárgyalások menetéről a nap folyamán Vlagyimir Putyin kazah hivatali partnerét, Kaszim-Zsomart Tokajevet tájékoztatta telefonon. A kazah elnök hivatala szerint a két államfő egyet értett abban, hogy egy megállapodásban rögzíteni kell Ukrajna semleges, független, atomfegyverektől mentes státusát. Zelenszkij, szombat esti videóüzenetében azt állította, hogy az orosz csapatok célja megszállni Ukrajna keleti és déli részét.

Mindemellett arra is beszélt, hogy a nyugati partnerei nem biztosítottak Ukrajna számára elegendő rakétaelhárító rendszert. Az ukrán elnök ezen felül kiemelte az ostromlott Mariupol védőinek helytállását, amivel – mint fogalmazott – időt nyernek más városok számára.

Korán sincs ezen a vélemény a Kreml. Vlagyimir Medinszkij orosz főtárgyaló a ukrán fél szavaira reagálva kijelentette, Oroszország álláspontja a Krím-félszigettel és Donbászszal kapcsolatban változatlan, és a béketárgyalások nem kerültek olyan szintre, hogy a vezetők találkozója megtörténjen.

Medinsky a Telegramon azt írta:

– A megállapodás tervezete még nem áll készen arra, hogy a találkozó megtörténjen. Újra és újra megismétlem: Oroszország álláspontja a Krímmel és Donbaszszal kapcsolatban változatlan marad.