KezdőlapCímlapIraki menekült késelt egy németországi vonaton

Iraki menekült késelt egy németországi vonaton

Egy iraki menekült férfi késes támadást követett el egy vonaton pénteken a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban: hat ember megsebesült, köztük a feltételezett elkövető.

A Mönchengladbachból Aachenbe tartó 4-es számú regionális expresszjáraton péntek reggel a férfi – akinek nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra – válogatás nélkül nekirontott utasoknak, amikor a szerelvény elhagyta Herzogenrath pályaudvarát. A támadót egy szolgálaton kívüli rendőr teperte le, aki a munkahelyére tartott a vonattal.

A férfi többnyire vágott sebeket ejtett áldozatain, egy embert pedig megszúrt a késével. Négy áldozatot kórházba kellett szállítani, de egyikük sincs életveszélyben.

Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere, Herbert Reul az esetről elmondta, hogy a feltételezett elkövető 31 éves és Irakban született. A hatóságok ismerték, mert 2017-ben, amikor egy menedékkérőket befogadó szálláson lakott, az intézmény vezetői jelezték, hogy a viselkedése erősen megváltozott.

A hatóságok ezért a szélsőséges iszlamizmus lehetséges hívei, az úgynevezett szemmel tartandó személyek közé sorolták. Most megvizsgálják, hogy a péntek reggeli támadásnak lehet-e köze a szélsőséges iszlamizmushoz.