KezdőlapCímlapÍgy gratulált Orbán Viktor Putyinnak

Így gratulált Orbán Viktor Putyinnak

Orbán Viktor gratulált Vlagyimir Putyin elsöprő választási győzelméhez, és leszögezte neki, hogy országunk a béke pártján áll.

Ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk, Vlagyimir Putyin minden idők legmagasabb szavazatarányával aratott győzelmet az orosz elnökválasztáson. Ez azt jelenti, hogy újra elkezdheti hatéves ciklusát Oroszországban, és ha kitölti, akkor 26 éves hivatali idejével megelőzi a szovjet időszak diktátorát, Sztálint, amellyel a legtovább hivatalban lévő vezetővé válhat.

A hivatalos eredmény kihirdetését követően a magyar miniszterelnök csütörtökön levélben gratulált Vlagyimir Putyinnak az Oroszországi Föderáció elnökévé történt újraválasztása alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor levelében kifejtette, hogy örömére szolgál, hogy a Magyarország és Oroszország közötti együttműködés kölcsönös tiszteleten alapul, ami lehetővé teszi fontos kérdések megvitatását a mostani, nagyon nehéz geopolitikai helyzetben is. Emellett leszögezte, hogy Magyarország a béke pártján áll, és meggyőződésünk, hogy a párbeszéd fenntartása alapvető feltétele a béke mielőbbi megteremtésének.

A magyar miniszterelnök ezt követően biztosította az orosz elnököt arról, hogy hazánk készen áll az országaink közötti együttműködés fokozására a nemzetközi jog által nem korlátozott ágazatokban – ismertette a gratuláló levél tartalmát Havasi Bertalan.

Mint írtuk, Vlagyimir Putyin újraválasztását követően hétfőn a kínai elnök, Hszi Csin-ping is gratulációját fejezte ki az orosz elnöknek, emellett a Reuters információi szerint, Hszi Csin-ping májusban vendégül is látja őt Kínában.