2022.05.17
Paszkál
Kezdőlap Címlap Hová jutunk: már a Hófehérkében is tilos a törpéket ábrázolni

Hová jutunk: már a Hófehérkében is tilos a törpéket ábrázolni

Hófehérke már biztosan nem lesz hófehér, és úgy tűnik, a törpéktől is el kell búcsúzniuk azoknak a gyerekeknek, akik a Disney stúdió klasszikus rajzfilmjének új, élő szereplős változatát nézik majd meg. A forgatás még el sem kezdődött, de máris óriási balhé támadt körülötte, ennek következtében a klasszikus Grimm-meséből nem sok marad a következő verzióban.

A Disney roppant büszkén jelentette be, hogy – a faji sokszínűség igényének eleget téve – a latin-amerikai származású Rachel Zeglert választották ki a címszerepre: azt a húszéves, kolumbiai felmenőkkel rendelkező színésznőt, akit az új West Side Story-adaptáció egy csapásra világhírűvé tett. A producerek azonban nem dőlhettek hátra a székükben, mert a napokban Peter Dinklage, a Trónok harca sorozat törpe növésű sztárja kirohanást intézett a készítők ellen: az rendben van, hogy Hófehérke megformálását nem fehér színésznőre bízták, de a törpék szerepeltetése a káros sztereotípiákat erősíti.

– Egyfelől progresszívak vagytok, másfelől még mindig azt a kib*szott visszás történetet gyártjátok a barlangban élő hét törpéről. Mi a f*szt csináltok? – dühöngött az achondroplázia nevű növekedési rendellenességgel született színész Marc Maron internetes műsorában.

A Disney cég azonnal reagált a támadásra, közölve, a film készítői el akarják kerülni az eredeti, 1937-es animációs filmből származó előítéletek megerősítését, ezért más megközelítést alkalmaznak a hét karakterrel kapcsolatban, illetve konzultálnak a törpék közösségének tagjaival is.

A készülő adaptációról egyelőre csak annyit tudni, hogy Marc Webb rendezi, és hogy a történet részben az eredeti rajzfilm folytatása lesz. A szereplők közül – Zegleren kívül – a gonosz királynőt alakító Gal Gadot neve került nyilvánosságra.

Indirekt/Blikk