2023.02.01
Ignác
Kezdőlap Címlap Hoppá: Svájcban betiltották az elektromos autók használatát

Hoppá: Svájcban betiltották az elektromos autók használatát

Svájcban komoly döntéseket hoztak egy négylépcsős akcióterv keretein belül az áramkimaradások megelőzése érdekében. Ennek egy eléggé húsbavágó része az, hogy idén tilos lesz az elektromos járművek használata.

A védekezés harmadik szakaszában akkor tilthatják be az elektromos autókat, ha nincs rájuk szükség az utazáshoz – áll az energiatakarékossági tervben. Emellett az autópályákon is szigorúbb korlátozások lépnének életbe a villanyautókkal kapcsolatban – írja a Der Spiegel.

Svájc áramellátását Franciaország és Németország biztosítja, ám idén a kialakult energiaválságnak köszönhetően ezeknek az országoknak is mérséklődtek az importlehetőségei, sőt a franciáknak az elhúzódó atomerőmű-karbantartások miatt szintén importálni kell majd a villamos energiát. Emiatt a svájci áramellátás igencsak bizonytalanná vált, és még az sem zárható ki, hogy gondok lesznek az ellátásban.

Emiatt Svájcnak a környező Németországból, Ausztriából és Olaszországból kell fedeznie 4 gigawattóra áramimport-szükségletét. Azonban ezen országok villamosenergia-exportja is nagymértékben függ a rendelkezésre álló földgáz mennyiségétől – vélekedett az Elcom.