2024.03.01
Albin
Kezdőlap Címlap Hihetetlen: egészséges ikreket hozott világra egy 70 éves nő

Hihetetlen: egészséges ikreket hozott világra egy 70 éves nő

Ő lett a legidősebb afrikai nő, aki gyermeket szült.

Egészséges ikreknek adott életet egy 70 éves nő Ugandában: egy kisfiúnak és egy kislánynak, miután IVF-kezelésen esett át. Az IVF, vagyis in vitro fertilizáció azt jelenti, a megtermékenyítés a testen kívül, laboratóriumi környezetben történik, majd az embriót a nő méhébe helyezik. A legtöbben ezt a kifejezést lombikprogramként ismerik.

Safina Namukwaya császármetszéssel hozta világra az újszülötteket az ugandai főváros, Kampala termékenységi központjában, ezzel pedig mára ő lett a legidősebb afrikai nő, aki gyermeknek adott életet. A 70 éves nő úgy nyilatkozott, ez egy csoda számára, de a kórház is gratulált neki, mondván, ez jóval több mint orvosi siker, hiszen az emberi lélek erejéről és ellenálló-képességéről is szólt.

Elértük a rendkívülit: ikrek szüléséhez segítettük Afrika legidősebb, 70 éves édesanyját! – írta a Facebookon megosztott bejegyzésében a kampalai Női Kórház és Termékenységi Központ.

A posztjuk szerint az újdonsült édesanya szerdán délután szülte meg a babákat, és mindannyian jól vannak. Namukwaya egy ugandai újságnak elárulta, a terhessége nehéz volt számára, mivel a partnere elhagyta, amint megtudta, hogy ikrei lesznek.

„A férfiak nem szeretik, ha azt mondják nekik, egynél több gyereket hordasz. Amióta bekerültem ide, a párom soha nem jelent meg” – mesélte Safina, akinek egyébként nem ez az első szülése, sőt, ez három éven belül már a második számára.

Legutóbb 2020-ban adott életet egy kislánynak, és ekkor azt mondta, azért akart gyereket szülni, mert a gyermektelensége miatt kigúnyolták őt – írja a BBC.

Gondoskodtam mások gyerekeiről, és láttam, ahogy felnőnek, majd egyedül hagynak engem. Azon tűnődtem, vajon ki vigyáz majd rám, ha megöregszem – jelentette ki.

Azt nem tudni, hogy petesejtdonort használt-e, vagy saját petesejtet, amelyet fiatalabb korában lefagyasztottak és eltároltak.