2023.12.02
Melinda, Vivien
Kezdőlap Címlap Hétfőtől szigorodnak a beutazási szabályok Ausztriába

Hétfőtől szigorodnak a beutazási szabályok Ausztriába

Már hétfőtől kezdve Ausztria megszigorítja az országba való beutazási feltételeket, hogy meg lehessen fékezni a koronavírus új, omikron nevű mutánsának terjedését.

A december 20-tól, hétfőtől életbe lépő korlátozások értelmében ettől a naptól az úgynevezett 2G-szabály alapján csakis a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek (geimpft, genesen) utazhatnak be Ausztriába – közölte az osztrák egészségügyi minisztérium.

Ez utóbbiak is csak akkor, ha fel tudnak mutatni egy friss, negatív PCR-tesztet, vagy a harmadik oltást igazoló iratot, különben karanténba kell vonulniuk. A karantént egyébként egy a beutazást követően elvégzett negatív PCR-teszttel ki lehet váltani.

A 2G-szabály alól kivételt képeznek a várandós nők, 12 évesnél fiatalabb gyerekek és az olyan emberek, akik egészségügyi okokból nem oltathatják be magukat, utóbbi esetben orvosi igazolás szükséges. Az iskolás korú gyerekekre különleges szabályok vonatkoznak, esetükben elegendő a rendszeres tesztelési igazolás. Az ingázókra pedig továbbra is az enyhébb 3G-szabály van érvényben, miszerint a letesztelt (getestete) emberek, vagyis friss negatív vírusteszt lelettel rendelkező oltatlanok is beutazhatnak.

Ausztriában a legfrissebb adatok szerint nyolcvan személyt azonosítottak, akik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által aggasztónak minősített, nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánssal fertőződtek meg. A legtöbb ilyen esetet, összesen harminchetet Bécsben regisztrálták.