2023.06.06
Norbert, Cintia
Kezdőlap Címlap Hatalmas lángokkal ég Leszbosz szigete

Hatalmas lángokkal ég Leszbosz szigete

A hegyi erdőkben keletkezett tüzek pusztítottak a görögországi Leszbosz szigetén a Vatera nevű nyaralóhely tengerparti házai között szombaton. A görög hatóságok elrendelték sziget déli részén fekvő, nyolc kilométer hosszú homokos tengerparttal rendelkező népszerű nyaralóhely kiürítését, mivel az erdőtüzek az erős, forró szél miatt veszélyes közelségbe kerültek.

A térség felett messziről is jól látható, vastag füstfelhő gomolygott.

„A házak megmentéséért küzdünk” – nyilatkozta Taxiarkisz Verrosz nyugat-leszboszi polgármester az egyik helyi televíziónak.

Több épület is leégett és egy tűzoltó megsérült, amikor a lángok elérték Vaterát. Az elképesztő lángokról egy videót is közzétettek a Twitteren:

Görögország idén már a második, egymást követő nyáron küzd veszélyes erdőtüzekkel.

A hét elején az Athén körüli hegyekben keletkezett erdőtűz házakat rongált meg, és több száz embernek kellett elmenekülnie otthonából. A görög hatóságok szerint az idei nyár az egyik legforróbb és legkeményebb a Földközi-tenger térségében.

2021-ben az erdőtüzek mintegy 121 ezer hektárnyi erdős és bozótos területet égettek fel Görögország szerte a délkelet-európai országban 30 éve tapasztalt legforróbb nyári hőhullám közepette.