2023.12.04
Barbara, Borbála
Kezdőlap Címlap Halálra késeltek egy parlamenti képviselőt, a rendőrség lezárta a környéket

Halálra késeltek egy parlamenti képviselőt, a rendőrség lezárta a környéket

Késes támadás érte pénteken a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik alsóházi képviselőjét.

A Sky News kereskedelmi hírtelevízió és a BBC közszolgálati médiatársaság beszámolói szerint a 69 éves Sir David Amess éppen képviselői fogadóórát tartott a délkelet-angliai Leigh-on-Sea kisvárosban lévő választókörzeti irodájában, amikor valaki egy késsel többször megszúrta.

A BBC értesülése szerint egy embert a rendőrség őrizetbe vett. Az ötgyermekes Sir David Amess állapotáról sokáig nem érkezett hivatalos tájékoztatás, ám most azt közölték: a férfi nem élte túl a támadást.

A rendőrség a képviselői iroda környékét lezárta. Ezelőtt öt éve követtek el merényletet brit parlamenti képviselő ellen, írta az MTI.

Jo Coxot, a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott – a kilépésre voksolók szűk többségű győzelmével végződött – népszavazás előtt három lövéssel és többtucatnyi késszúrással meggyilkolta egy magányos tettes, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek.

Az ítélet indoklása szerint Mair cselekedetét rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék motiválták.

Indirekt/Blikk