2022.01.26
Paula, Vanda
Kezdőlap Címlap Háborúra készülnek: Amerika katonákat küldene Ukrajnába

Háborúra készülnek: Amerika katonákat küldene Ukrajnába

Az Egyesült Államok katonákat küldene Kelet-Európába, mert Washington szerint nem maradhat következmények nélkül, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát.

Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok elkötelezett Ukrajna szuverenitásának tiszteletben tartása mellett – tett közös nyilatkozatot az öt ország.

A francia elnöki hivatal, az Elysée-palota közleményéből kiderül, hogy felszólították Oroszországot: folytatnia kell a tárgyalásokat a német-francia közvetítéssel folytatott, úgynevezett normandiai formátumban Ukrajnával.

A vezetői egyeztetés egy nappal előzte meg Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök videomegbeszélését, miután Washington többször világossá tette, hogy következményei lesznek, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. A Biden-kormány egy magas rangú illetékese arról beszélt, hogy gazdasági szankciók mellett amerikai csapatok Kelet-Európába telepítéséről is szó lehet.

A The Washington Post című amerikai lapnak egy amerikai illetékes arról beszélt, hogy ismerik azokat az orosz terveket, amelyek alapján Moszkva a jövő év elején offenzívát indíthat Ukrajna ellen. A lap szerint titkosszolgálati dokumentumok bizonyítják, hogy az oroszok 175 ezer katonát csoportosítottak az ukrán határra. Oroszország tagadja, hogy erre készül, egyúttal a nyugati országokat vádolja azzal, hogy provokálják. Valgyimir Putyin országa azt követeli, garantálják a nyugatiak, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz.

Ukrajna az ország keleti részén hadat visel a Moszkva-barát szakadárokkal, akiket a nyugati országok szerint Oroszország támogat, de ezt Moszkvában tagadják. A konfliktusnak már több mint 13 ezer halottja van.