KezdőlapCímlapFico vissza akarja állítani az ellenőrzést a szlovák-magyar határon

Fico vissza akarja állítani az ellenőrzést a szlovák-magyar határon

Minden kétséget kizáró győzelmet aratott a Robert Fico vezette Smer a szombati előrehozott parlamenti választáson. Fico azóta már be is jelentette, hogy egyik első intézkedésként visszaállítják a határellenőrzést a magyar határon.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök már meg is bízta a kormányalakítással Robert Ficót, aki már ezt megelőzően megtartotta első sajtótájékoztatóját a jövendő terveiről – írja a Paraméter.
Ezen egyebek között Fico bejelentette, hogy egyik első intézkedésként visszaállítják a határellenőrzést a magyar határon.

A sajtótájékoztatón Robert Fico kijelentette továbbá, hogy Ukrajna továbbra is számíthat humanitárius segítségre Szlovákiától, az ország külpolitikai irányultsága pedig nem változik. Megfogalmazása szerint azonban Szlovákia, és a Szlovákiában élő emberek fontosabbak, mint Ukrajna.

A Parameter szerint kérdések már csak a koalíciós tárgyalások körül vannak, azon belül is az lehet a döntő, kihez csatlakozik majd a korábbi smeres Peter Pellegrini vezette Hlas. Milan Majerský, a 13 mandátumot szerző kereszténydemokrata KDH elnöke már jelezte, nem fognak együtt kormányozni Orbán Viktor szövetségesével. Igaz, azt is elmondta, hogy a tárgyalóasztalhoz azért leülnek mindenkivel, aki hívja őket. Így valószínűbb koalíciós partner Pellegrini pártjából válhat Fico számára, a Kuciak-gyilkosság után hatalomra kerülő korábbi szlovák miniszterelnök együttműködési feltételeként azt jelölte meg, hogy a Smer finomítson az oroszpárti álláspontján és tegye egyértelművé, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag.