2021.10.23
Gyöngyi
Kezdőlap Címlap Ezer nap után Kína szabadon engedte a kémkedéssel vádolt magyar énekest

Ezer nap után Kína szabadon engedte a kémkedéssel vádolt magyar énekest

Úgy tűnik, a végéhez közeledik a Kína és a nyugat közti diplomáciai harc, miután szabadon engedték a Kínában fogvatartott két kanadait. Egyikük a magyar állampolgársággal is rendelkező Michael Kovrig.

A másikuk pedig Michael Spavor kanadai üzletember: őt és Kovrigot kémkedés gyanújával tartóztatták le a kínai hatóságok – feltételezhetően bosszúból – még 2018-ban, azt követően, hogy a kanadai hatóságok elfogták a Huawei kínai techvállalat pénzügyi igazgatóját, Meng Van-csou-t.

Spavort 11 évnyi börtönbüntetésre ítélték, Kovrig ügyében nem született döntés mire kiengedték, de több mint ezer napig raboskodott Kínában, több intézkedés hatására sem sikerült elérni a szabadon engedését, egészen mostanáig.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a két férfit szabadon engedik, és már úton vannak haza, a családjukhoz.

“Az elmúlt ezer napban rengeteg erőt, kitartást, ellenálló képességet mutattak” – mondta a miniszterelnök.

A Huawei pénzügyi igazgatóját, Meng Van-csout is szabadon engedték a kanadai hatóságok. Az amerikai igazságügyi minisztérium továbbra is egy Huawei elleni eljárásra készül, hiszen a kínai techvállalat a mai napig feketelistán van.

Indirekt/Blikk