2021.12.05
Vilma
Kezdőlap Címlap Ezek megőrültek: havi 3000 forintért lehet lakást bérelni Csernobilban

Ezek megőrültek: havi 3000 forintért lehet lakást bérelni Csernobilban

Bár a zóna 40 százaléka emberi mértékben szinte örökké élhetetlen lesz a magas radioaktivitás miatt, az Ukrán Állami Ingatlanalap mindent megtesz, hogy ismét vonzóvá tegye valahogy a környéket.

Mivel évente több tízezer turistát vonz a 2600 négyzetkilométeres, zárt övezet Csernobilban, ezért a kijevi kormányzat komoly ingatlanfejlesztési terveket mutatott be. Az Index azt írja, hogy még idén 36 objektumot adnának bérbe a zárt zónában, melyek közül hét olyan földterület, amelyre napkollektorokat helyeznének el.

Bár a zóna 40 százaléka emberi mértékben szinte örökké élhetetlen lesz a magas radioaktivitás miatt, az Ukrán Állami Ingatlanalap mindent megtesz, hogy ismét vonzóvá tegye valahogy a környéket. A Kyiv Post írása szerint az alacsony albérleti árak vonzóvá tehetik az ingatlanozást az atomerőmű viszonylagos közelében, hiszen 70 négyzetmétert például akár havi 11 dollárért, 3400 forintért lehet kibérelni. Egy öt évre szóló bérleti szerződés a várakozások szerint nem fogja meghaladni a 11500 forint/hónapot.

Az alaptól egyébként már öt éve bérelnek 20 objektumot, Olena Necsiporenko havi 3700 forintért egy 60 négyzetméteres, ABC-vé alakított üzlethelyiséget üzemeltet Csernobilban, de van már egy helyi hotel is a zónában. Az ABC átlagosan 933 ezer forintot termel meg, amikor éppen nincs világjárvány és a pandémia miatti korlátozás, ám mivel mostanában új kormányzati szabályok léptek életbe, akár hatszorosára is emelkedhet számára a bolt bérleti díja.

Indirekt/Blikk