2021.03.07
Tamás
Kezdőlap Címlap Ez hihetetlen: 750 millió szúnyogot szabadítanak Floridára

Ez hihetetlen: 750 millió szúnyogot szabadítanak Floridára

Már az engedély is megvan, hogy 750 millió génmódosított szúnyogot engedjenek szabadon Floridában, ezzel kiírtsák az Aedes aegypti nevű moszkitót, ami egy sor veszélyes fertőző betegséget terjeszt.

Az USA-ban eddigi vegyszeres, és nem túl sikeres szúnyogirtási próbálkoztak. A Florida Keys-i helyi hatóságoktól most megkapta a végső engedélyt az a terv, hogy 750 millió génmódosított szúnyogot engedjenek szabadon. Az afrikai eredetű invazív faj, az Aedes aegypti nevű moszkitó a szúnyogpopulációnak mindössze az 1%-át adja, de egy sor veszélyes fertőző betegséget terjeszt, többek között a sárgaláz és a dengue-láz kórokozóját, illetve a Zika-vírust. A szúnyogot nagy erőkkel és rengeteg pénz befektetésével, ám annál kevesebb sikerrel irtják, ráadásul ez sok környezeti kárt is okoz.

A megoldás az OX5034 kódnevű, génmódosított szúnyog lehet. Ennek minden példánya hímnemű, és a génszerkezetét úgy módosították, hogy a nőnemű utódai még lárva korukban elpusztuljanak, csak a hímek érjék meg a szaporodóképes kort, tovább terjesztve a halálos génváltozatot. Mivel a hímnemű szúnyog nem szív vért, az nem is terjeszt betegségeket.

A génmódosított szúnyogot a Kajmán-szigeteken, Panamában és Brazíliában már bevetették élesben, a brazil tapasztalatok szerint rövid idő alatt 95%-kal csökkentette az akció az Aedes aegypti populációját. Floridában ennek ellenére komoly ellenérzéseket váltott ki a 750 millió rovar bevetése, 230 ezren írtak alá egy petíciót ellene.

Indirekt/Index