KezdőlapCímlapEurópa megnyugodhat: újraindítják a gázt az oroszok az Északi Áramlaton

Európa megnyugodhat: újraindítják a gázt az oroszok az Északi Áramlaton

Tíz napig aggódalommal várta Brüsszel, vajon Oroszország újraindítja-e a karbantartási munkálatok miatt leállításra kényszerült Északi Áramlat 1. gázvezetéket, de most végre fellélegezhetnek. A Kreml nem vett revansot az ukrajnai háború miatt rájuk rótt EU-s szankciók miatt, és újra üzembe helyezi a vezetéket.

Ahogy a Blikk is megírta, július 11-tól 21-ig tartottak a szokásos karbantartási munkálatai az Északi Áramlat 1. gázvezetéknek. A nyugati vezetők a leállás pillanatától kezdve fokozott aggódalommal várták, hogy a Putyin-rezsim végleg elzárja-e a vezetéket a hat és a készülő hetedik szankciós csomag miatt, amit Oroszországra vetett ki Brüsszel az Ukrajna ellen vívott háború miatt.

A vezeték üzemeltetője csütörtökön közölte, hogy Oroszország folytatja a gázszállítást Európába az említett vezetéken. Az Északi Áramlat 1. vezetéket a 10 napos karbantartási szünet után csökkentett kapacitással indítják újra.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek azt mondta, hogy Oroszország ukrajnai katonai „feladatai” már túlmutatnak a keleti Donbász térségen, ezért a Kreml céljai kiszélesedtek a háború öt hónapja történt kitörése óta.

Lavrov fogalmazása szerint Moszkva céljai tovább bővülnek, ha a Nyugat továbbra is nagy hatótávolságú fegyverekkel látja el Kijevet, példaként megemlítve az Egyesült Államokban gyártott High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) rakétákat.

– Ez azt jelenti, hogy a földrajzi feladatok még messzebbre nyúlnak a jelenlegi vonaltól – mondta, hozzátéve, hogy a béketárgyalásoknak jelenleg nincs értelme.