KezdőlapCímlapErdogan bekeményít: addig Nem lesz Svédország NATO-tag, amíg a törökök nem EU-tagok

Erdogan bekeményít: addig Nem lesz Svédország NATO-tag, amíg a törökök nem EU-tagok

Erdogan török elnök hétfőn új feltételt szabott Svédország NATO-tagságának a jóváhagyásához: felszólította az európai országokat, hogy nyissák meg az utat Törökország számára az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz.

Magyarország mellett Törökország blokkolja Svédország katonai szövetségbe való csatlakozását: Törökország eredetileg azzal indokolta a döntését, hogy Svédország túl puhány a kurd fegyveresekkel és más csoportokkal szemben, amelyeket Ankara biztonsági fenyegetésnek tart.

A török elnök először kapcsolta össze ország Európai Unió-csatlakozási szándékát Svédország NATO-tagságra irányuló törekvéseivel. A váratlan bejelentést azelőtt tette, hogy elutazott volna a litván fővárosban megrendezett NATO-csúcstalálkozóra.

Törökország már több mint 50 éve várakozik az Európai Unió ajtajánál, és a NATO-tagországok közül majdnem mindenki tagja az Európai Uniónak – mondta Erdogan újságíróknak Isztambulban.

Ezt a felhívást azokhoz az országoknak intézem, amelyek több mint 50 éve várakoztatják Törökországot az Európai Unió kapujában. Jöjjenek és nyissák meg az utat Törökország európai uniós tagsága előtt. Amikor Önök megnyitják az utat Törökország előtt, mi is megnyitjuk az utat Svédország előtt, ahogyan Finnország előtt is tettük.

Erdogan megjegyzéseivel kapcsolatban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, hogy támogatja Törökország EU-csatlakozási törekvéseit, de megjegyezte, hogy ez nem szerepelt a feltételek között, amelyeket Svédország, Finnország és Törökország a tavalyi madridi NATO-csúcstalálkozón aláírt megállapodásban felsorolt.

Tobias Billström svéd külügyminiszter Erdogan megjegyezését megelőzően az optimizmusát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Törökország ejti a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatos ellenvetéseit, mivel Svédország teljesítette a Finnországgal és Törökországgal kötött megállapodás rá eső részét.