2021.12.05
Vilma
Kezdőlap Címlap Embervadászat Norvégiában: járókelőket lőtt le egy ámokfutó íjjal

Embervadászat Norvégiában: járókelőket lőtt le egy ámokfutó íjjal

Minden norvég rendőrnek fegyver viselését írták elő azután, hogy egy férfi íjjal támadt a járókelőkre. A mészárlásban öten meghaltak, ketten megsérültek.

Szerdán a norvégiai Oslo közelében fekvő Kongsbergben íjjal végzett ki járókelőket egy ámokfutó: a támadás során öt ember meghalt, ketten megsebesültek. Szerda este el is fogták az embervadászattal gyanúsított 37 éves dán férfit, ám egyelőre rejtély, pontosan mi is történt.

Telex szerint ugyanis az elfogott férfi motivációja továbbra is ismeretlen, a legutóbbi, szerda este 11-kor tartott sajtótájékoztatón pedig a rendőrök megerősítették, vizsgálják, hogy az ügy terrortámadásként kezelendő-e. A támadás egy kongsbergi áruházban kezdődött, ahol egy szolgálaton kívüli rendőrt is megsebesített a támadó az íjból kilőtt nyíllal.

Láttam, ahogy menekülnek az emberek, köztük egy nő, aki a gyerekét tartotta a kezében – idézte fel a támadást egy szemtanú.

A gyilkos meglehetősen nagy területet járt be, hiszen nem Kongsbergben, hanem félúton Oslo felé fogták el, Drammen város vasútállomásán. Egyelőre nem tudni, készült-e további akciókra a fővárosban. Pontos információt a hatóságok mindeddig nem közöltek az öt halálos áldozatról sem, a két sérültről pedig annyit tudni, hogy állapotuk nem válságos.

Ugyan az eset óta minden norvég rendőrnek fegyver viselését írták elő, a hatóságok mostanra szinte biztosra veszik, hogy a férfi egyedül hajtotta végre a támadást, további fenyegetéstől nem kell tartani.

– Megértem, hogy sokakat félelemmel tölt el a helyzet, de hangsúlyozom, a rendőrség már uralja a helyzetet – idézte a szeptemberi választási veresége nyomán leköszönő Erna Solberg kormányfőt a BBC. A rendőrség szerint a készültségi szint további emelése nem indokolt, kivéve a már említett fegyverviselést, amely általában nincs érvényben a rendőrök szolgálatteljesítése közben.