KezdőlapCímlapÉlő adásban ejtették túszul a tévéseket

Élő adásban ejtették túszul a tévéseket

Polgárháborús káoszba süllyedt Ecuador. A dél-amerikai ország elnöke, Daniel Noboa hatvannapos rendkívüli állapotot hirdetett, és bejelentette, hogy beveti a hadsereget a drogkartellek fegyveres bandái ellen.

Az intézkedéseket azt követően hozta meg, hogy többtucatnyi bandatag szökött meg a börtönökből, köztük a legveszélyesebb bűnözőnek tartott José Adolfo Macías Villamar, ismertebb nevén Fito, a Los Choneros banda vezetője, valamint egy másik kábítószer-főnök, a Los Lobos vezetője, Fabricio Colon Pico. Több börtönben lázadás tört ki, és erőszakos bűncselekmények sora tartja rettegésben a polgárokat. Legalább tíz embert öltek meg hétfő óta, öt városban 125 őrt és 14 közigazgatási tisztviselőt tartanak fogva a rabok.

Az erőszakhullám legnagyobb visszhangot kiváltó fejezete, hogy kedden álarcos fegyveresek adás közben behatoltak a TC köztelevízió stúdiójába, és élő adásban padlóra kényszerítették a személyzetet. Az egyik fegyveres puskát szegezett egy fogoly fejéhez, akit revolverrel is megfenyegettek. Az AFP hírügynökség jelentése szerint az élő adásban egy nő könyörgése hallatszott: „Ne lőj, kérlek, ne lőj!”, miközben a háttérből fájdalmas üvöltés szűrődött be. „Azért jöttek be, hogy megöljenek minket” – mondta a TC egyik alkalmazottja az AFP-nek egy Whats­App-üzenetben. „Isten ne engedje, hogy ez megtörténjen!” A fegyveresek az egyik operatőr lábát meglőtték, egy másiknak pedig eltört a karja – jelentette be a hírigazgató-helyettes. A támadás célja az volt, hogy a bandatagok elfoglalják a köztévét, és saját közleményeiket olvassák be.

A rendőröknek végül sikerült lefegyverezniük a behatolókat, a hivatalos jelentés szerint 13 embert vettek őrizetbe.

További rémisztő felvételeken három elrabolt rendőr ül a földön, rájuk szegezett fegyverrel, miközben az egyik láthatóan rémülten felolvas egy nyilatkozatot: „Háborút hirdettél, háborút kapsz. Szükségállapotot hirdettél, ezért kijelentjük, hogy a rendőröket, a civileket és a katonákat is hadizsákmánynak tekintjük. Bárkit, akit este 11 után az utcán találunk, kivégzünk.”

A szörnyű erőszakra válaszul Noboa elnök kijelentette, hogy mindezt hadüzenetnek tekinti, és elrendelte, hogy a hadsereg semlegesítse Ecuador 22 bűnbandáját.

A konfliktus azzal fenyeget, hogy átterjed Peruba, ahol a kormány rendőrosztagokat vezényelt a határra.

Ecuador a világ egyik vezető banánexportőre, de olajat, kávét, kakaót, garnélarákot és haltermékeket is exportál. Az Andok országán végigsöprő erőszakhullám hátterében az Egyesült Államokba és Európába irányuló kokainutak ellenőrzése miatt kitört kartellháború áll. Az elmúlt években az ország börtöneit a rivális bandák bebörtönzött tagjai között kitört erőszakos viszályok sújtották, amelyek gyakran fogvatartottak lemészárlásával végződtek.