KezdőlapCímlapEgyre több az amerikai áldozat az izraeli háborúban

Egyre több az amerikai áldozat az izraeli háborúban

Legkevesebb 30-ra nőtt az Izrael és Hamász közötti háborús összecsapások amerikai halálos áldozatainak száma – jelentette be az amerikai külügyminisztérium vasárnap.

A közleményben kiemelték: helyi idő szerint vasárnap este 13 amerikai állampolgárt tartottak számon eltűntként, felkutatásuk folyamatban van – közölte az MTI.

„Az amerikai kormány éjjel-nappal dolgozik az eltűntek tartózkodási helyének megállapításán, valamint együttműködik az izraeli kormányzattal a túszválság minden vonatkozásában, ideértve a hírszerzési információk megosztását, amerikai szakértők helyszínre küldését, akik tanácsadással segítik az izraeli kormányzatot a túszok visszaszerzésére irányuló erőfeszítésekben” – olvasható a közleményben.

Antony Blinken külügyminiszter vasárnap Egyiptomból Jordániába utazott. Az Al-Arabiya televízió azon kérdésére és megállapítására, hogy Izrael akadályozná a külföldiek Gázai övezetből kimenekítésére irányuló erőfeszítéseket, úgy reagált, a Hamász nem teszi lehetővé a külföldiek távozását, valamint megállapította, Egyiptom készen áll arra, hogy segítsen a külföldieknek átlépni a határon.

Az amerikai külügyminiszter hétfőn ismét Izraelbe utazik, hogy beszámoljon az arab államokban folytatott megbeszéléseinek eredményeiről.

Ron DeSantis, Florida kormányzója a CBS televíziónak vasárnap adott interjúban azt sürgette, hogy a Hamász Izrael elleni támadásának következményeként az Egyesült Államok állítsa le a menekültstátusz megadását a palesztin útlevéllel érkezőknek. A republikánus párt elnökjelöltségre pályázó politikusa kijelentette, hogy „nem minden palesztin tagja a Hamásznak, de mindegyikük antiszemita, és egyikük sem ismeri el Izrael állam létezéshez való jogát”. A kormányzó megjegyezte, hogy palesztin menekülteket a térségbeli arab államoknak kellene befogadniuk, amelyek erre nem hajlandók.

Republikánus képviselőházi politikusok hétvégén azt közölték, hogy törvényjavaslatot terjesztenek elő az Egyesült Államok határának lezárásáról a Gázai övezetet elhagyni kényszerülő palesztinok előtt.

A képviselőház jelenleg házelnök hiányában működésképtelen. A kongresszus alsóházában a következő héten próbálják többségi szavazással megválasztani a törvényhozási testület új vezetőjét.