2022.10.03
Helga
Kezdőlap Címlap Egy brit tábornok szerint Putyin beveti az atomfegyvert

Egy brit tábornok szerint Putyin beveti az atomfegyvert

Oroszország már többször fenyegetőzött azzal, hogy beveti nukleáris fegyvereit. Egy brit volt tábornok szerint a veszély valós. Úgy véli, két oka lehet annak, hogy Putyin valóban nukleáris fegyverekhez nyúljon.

Az ukrajnai háború kezdete óta “Damoklész nukleáris kardja” függ Ukrajna, Európa és a világ felett. Egyre nagyobb a félelem, hogy a Kreml vezetője, Vlagyimir Putyin valóban bevethet atomfegyvereket. Sir Richard Barrons volt brit tábornok úgy véli, a veszély valós, írja a svájci Blick.

“77 év óta ez lenne az első nukleáris fegyver bevetése, és ez hatalmas tabudöntés lenne. De az oroszok számára nem elképzelhetetlen, ha a cél az ő szemükben ezt indokolja” – mondta Barrons a Sunday Times című brit lapnak.

Az extábornok szerint két oka van annak, hogy Putyin valóban beveti a nukleáris fegyvereket. Az első eset az önvédelem lehet. Ha a Kreml vezetője úgy érzi, hogy túlságosan sarokba szorították, és az Ukrajnában harcoló csapatait visszaszorítják, Putyin a végletekig is elmehet, és “taktikai nukleáris fegyvereket vethet be”. Jelenleg az ukránok visszaszorítják az orosz hadsereget. Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy vissza akarják venni a Krímet. Az oroszok mini-atomfegyvereket használhatnak.

Másodszor, Barrons feltételezi, hogy Ukrajna újabb nagyszabású offenzívát indít, hogy kiszorítsa az orosz csapatokat az országból. Ezért Oroszország már 2023 első hónapjaiban bevethet nukleáris fegyvereket – mondta a volt tábornok.

Egy szélesebb körű ukrán offenzíva és mozgósítás, amely már jövő tavasszal várható, sikereket hozhat a harctéren és felszabadíthatja az Oroszország által meghódított területeket. Ez további kockázatokkal járhat.

Barrons szerint Oroszország nem nagy atombombákat, hanem minibombákat vetne be Ukrajnában. Az ok: ez lehetővé tenné Putyin számára, hogy kisebb területeket célozzon meg. A minibombák persze nem kevésbé veszélytelenek, a szakértők még mindig úgy becsülik, hogy körülbelül félmillió ember halhat meg vagy sérülhet meg, ha ezeket használják.

Nem teljesen világos, hogy Oroszország hány ilyen nukleáris fegyverrel rendelkezik. Putyin hadseregének arzenáljában vélhetően mintegy 2000 nukleáris fegyver van kis rakéták, torpedók és tüzérségi lövedékek formájában. Ezek felhasználásához Putyin beleegyezése szükséges. Egy ilyen támadást csak ő írhat alá.

Hivatalosan a Kreml vezetője, Putyin nem fontolgatja atomfegyverek bevetését. Augusztus elején hangsúlyozta, hogy nem tervezi ilyen bombák használatát. Ezt a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló ENSZ-konferencia résztvevőinek írt levelében jelentette ki.

“Feltételezzük, hogy egy nukleáris háborúban nem lehetnek győztesek, és hogy azt soha nem szabad elkezdeni” – írta a Kreml vezetője. Ugyanakkor “egyenlő és oszthatatlan biztonságot sürgetett a világközösség minden tagja számára”.

De ezek a szavak aligha nyugtatják meg Barrons volt tábornokot. Putyin gyorsan meggondolhatja magát, mondta. “Minden egyes nap, hét és hónap múlásával a nukleáris háború fenyegető árnyéka egyre nagyobbra nő Ukrajna felett.”