2024.02.26
Géza
Kezdőlap Címlap Döntött az Európai Bizottság a Magyarországnak járó pénzekről

Döntött az Európai Bizottság a Magyarországnak járó pénzekről

Az Európai Bizottság mai ülésén értékelte jogállamisági eljárás során tett magyar vállalásokat és azt javasolja, hogy a Magyarországnak 2021 és 2027 között járó összegből 7,5 milliárd eurót ( 3000 milliárd forintot) fagyasszanak be. Jóváhagyták viszont Magyarország programját, amellyel hozzáférhet a Helyreállítási Alap pénzeihez, tehát a Magyarország helyreállítási tervének elfogadását támogatják.

Amint az várható volt: azt jelentette be Valdis Dombrovskis bizottsági ügyvezető alelnök, hogy a Bizottság elfogadta a magyar helyreállítási programot, de közben a felzárkóztatási forrásokból 7,5 milliárd eurónyi keret felfüggesztésére tesz javaslatot a Tanács felé.

Az alelnök most azt magyarázza, hogy milyen feltételek társulnak majd a felfüggesztett pénzek kiszabadításához, illetve a tényleges forráslehíváshoz.

Didier Reynders igazságügyi biztos elmagyarázta, hogy a 27 féle szupermérföldkő közül 4 vonatkozik az igazságszolgáltatás megerősítésére. Jelezte, hogy csak azután tud hozzáférni a helyreállítási forrásokhoz Magyarország, hogy többek között ezt a 4 mérföldkövet teljesíti majd.

A javaslat, amelyről december elején a uniós pénzügyminiszterek, azt követően pedig az Európai Tanács dönthet, a hétből három operatív programot érint, ezek forrásainak összesen a kétharmadának a kifizetését függeszthetik fel. Ez körülbelül egyharmada az összes Magyarországnak járó felzárkóztatási alapnak.

Bár Navracsics Tibor EU- forrásokért felelős miniszter már korábban jelezte: számít rá, hogy az Európai Bizottság a 17 féle magyar vállalás eddigi végrehajtása ellenére is fenntartja a 7,5 milliárd eurónyi pénzbefagyasztással kapcsolatos javaslatát, a magyar kormányt mégis hidegzuhanyként érte a megvonás, mert mint a miniszter fogalmazott: “semmi más jel nem utalt arra, hogy bizalmi probléma lenne.”

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára.

A bizottság mostani döntése önmagában nem jelent semmit. A pénzek akkor lesznek valóban befagyasztva, ha azokat az Európai Tanács, vagyis a tagállamok is megszavazzák. Az ügyben a tagországok pénzügyminiszterei fognak szavazni az ECOFIN-ben, a pénzügyminiszterek tanácsában.