2021.10.23
Gyöngyi
Kezdőlap Címlap Döbbenet: havi 90 ezer forintos fizetésért varrják Romániában a Prada félmilliós táskáit

Döbbenet: havi 90 ezer forintos fizetésért varrják Romániában a Prada félmilliós táskáit

A romániai bérekhez képest megfizethetetlen áron értékesítik a termékeket azon szűk réteg számára, mely megengedheti magának, hogy több ezer eurót fizessen ki egy táskáért.

19 millió eurós beruházással épít új üzemet Romániában a Prada és bár a beruházásnak még nincs meg a pontos helyszíne, a milánói divatmárkát kiszolgáló gyárban több mint 300 ember fog dolgozni, írja a Maszol. A luxuscég összesen 23 gyárral rendelkezik, ebből 20 Olaszországban található, a többi Nagy-Britanniában, Franciaországban, valamint Romániában, egészen pontosan Szeben megyében.A divatháznak 80 százalékos tulajdonrésze van egy nagyszebeni cégben, amely a gyárában a Prada számára állít elő táskákat és bőrből készült ruházati kiegészítőket. A cégnek most 350 alkalmazottja van, és a romániai munkások az alsó hangon 1000 eurós (350 ezer forintos) táskákat alig 250 eurós (88 ezer forintos) havi fizetésért gyártják, írja egy román üzleti lapra hivatkozva a Főtér. Vagyis a termékeiket a romániai bérekhez képest megfizethetetlen áron értékesítik azon szűk réteg számára, mely megengedheti magának, hogy ennyi pénzt fizessen ki egy táskáért.

A divatipar az utóbbi 3-4 évben jelentős veszteségeket szenvedett, a legnépszerűbb luxusmárkák is gyárak és üzletek bezárására kényszerült. Ennek főleg a bérek gyors ütemű emelkedése volt az oka, és a cégek zöme jellemzően kelet-ázsiai országokba helyezte át a termelést. A koronavírus-világjárvány első évében például csak Romániában 45 millió lejről (3,2 milliárd forintról) 28 millió lejre (2 milliárd forintra) csökkent a Prada mögött álló cég árbevétele.

A milánói Prada divatház az egyik legbefolyásosabb divatmárka a világon: a státuszszimbólumnak számító termékeit – luxus színvonalú ruhákat, cipőket és kiegészítőket – a romániai bérekhez képest megfizethetetlen áron értékesíti azon szűk réteg számára, mely megengedheti magának, hogy több ezer eurót fizessen ki egy táskáért.

Összesen 23 gyárral rendelkezik, ebből 20 Olaszországban, a többi Nagy-Britanniában, Franciaországban és Romániában, egészen pontosan Szeben megyében található. Utóbbi elsősorban a táskák és a kiegészítők gyártásával foglalkozik, több mint 300 munkás számára biztosítva megélhetést.

A divatipar az utóbbi 3-4 évben jelentős veszteségeket szenvedett, a legnépszerűbb luxusmárkák is gyárak és üzletek bezárására kényszerült. A pandémia első évében például csak Romániában 45 millió lejről 28 millió lejre csökkent a Prada mögött álló cég árbevétele.

Ehhez képest bővítette az alkalmazottak körét újabb 20 munkással, és 19 millió eurós befektetésekre készül egy új gyár építésével – értesült az üzleti ügyekkel foglalkozó bukaresti lap, mely azt sem mulasztja el megemlíteni, hogy az ezereurós táskákat alig 250 eurós havi fizetésért gyártják a romániai alkalmazottak. Az üzem helyszínen egyelőre nem ismert, viszont jó hír, hogy 313 új munkahelyet helyez kilátásba.