2022.06.30
Pál
Kezdőlap Címlap Dédnagymama jelentkezett mesterlövésznek az ukrán hadseregbe

Dédnagymama jelentkezett mesterlövésznek az ukrán hadseregbe

A II. világháborúban szovjet mesterlövész, ejtőernyős diverzáns volt az egykor orosz állampolgárságú Olha, aki később a moszkvai kémelhárításnak is dolgozott, mégpedig KGB ügynökként.

Aztán Ukrajna kiválásakor, kijeviként, ukrán állampolgár lett, s Oroszország februári inváziójakor a ma már dédnagymama nő egyből jelentkezett katonának, hogy mesterlövészként segítse az ukrán sereget, de a kora miatt elutasították.

Olha Tverdokhlibova 1941-ben, 17 éves egyetemistaként állt be a Vörös Hadseregbe. Egy ideig elkötelezett híve volt a Szovjetuniónak, ám később csalódott a rendszerben, mert több olyan ismerőse és barátja is „rejtélyesen eltűnt”, akik bírálni merték Moszkvát. Kijeviként már a független ukrán állam polgáraként ment nyugdíjba, most pedig, 98 évesen jelentkezett az ukrán fővárost védő önkéntesek közé. A toborzók annak ellenére utasították el, hogy a szemével még közel 100 esztendősen sincs baj, s ma is rendkívül jól kezeli a fegyvert. Mozogni viszont már nehezen tud egymaga, egy mesterlövésznek pedig a célok leküzdése mellett saját biztonsága miatt is képesnek kell lennie a gyors helyváltoztatásra, menekülésre.

Az idős nő szerint az orosz katonák zombik, akik azt sem tudják, kik ellen harcolnak. Könyörtelenek, fosztogatnak, erőszakoskodnak, ahogyan azok a nácik, akik ellen 1941-1945 között harcolt.