2024.02.25
Mátyás
Kezdőlap Címlap Baj van: atomfegyverekkel felszerelt orosz flotta tűnt fel Norvégia partjainál

Baj van: atomfegyverekkel felszerelt orosz flotta tűnt fel Norvégia partjainál

Egyre aggasztóbbak a háborús hírek, mind a két oldal bekeményít. Az ukránok harci repülőket szeretnének kapni nyugati szimpatizánsaiktól. Az oroszok atomfegyverekkel felszerelt hajókkal közelítették meg Norvégia partjait.

Február 14-én találkoznak a NATO tagállamainak védelmi miniszterei Brüsszelben. Főként az Ukrajnának nyújtott katonai segítségről fog szólni a tanácskozás. A harci repülőgépek kérdése biztosan elő fog kerülni, de Jens Stoltenberg szerint ettől sokkal gyorsabb segítségre van szükség. Nem mellesleg, a NATO a lőszerkapacitásának növelésére készül, mivel az orosz‒ukrán háború miatt a felhasználás többszöröse jelenleg a gyártási kapacitásnak.

Jens Stoltenberg arra is felhívta a figyelmet, hogy az oroszok bekeményítettek, kezdetét vette egy “új, jelentős offenzíva”.

A norvég hírszerzés vezetője pedig arra világított rá, érdemes odafigyelni, mi folyik jelenleg az északi ország partjai közelében. Szerinte jelként kell tekinteni arra, hogy a velük határos Kola-félszigeten lecsökkent az ott állomásozó orosz katonák száma. Úgy fogalmazott, ez az atomtámadások esélyére figyelmeztethet, “hiszen ezek az erők hagyományos eszközökkel kevésbé képesek reagálni egy vélt vagy valós fenyegetésre” ‒ írja a mfor.hu.

A hírszerzés vezetője kiemelte, az oroszországi flotta hajói három évtized után megint taktikai nukleáris fegyverekkel felszerelve hagyják el a kikötőket.