2023.12.07
Ambrus
Kezdőlap Címlap Az ukránok kiszabadították Melitopol elrabolt polgármesterét

Az ukránok kiszabadították Melitopol elrabolt polgármesterét

Volodimir Zelenszkij az akció után már telefonon beszélt is a kiszabadított Ivan Fedorovval.

Ivan Fedorovot, a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét elrabolta egy tíz főből álló orosz csoport, akik a város főterén műanyag zacskót húztak a politikus fejére, majd mindenki szeme láttára magukkal hurcolták.

A Guardian élő közvetítésében most azt írja, Kirilo Timosenko, az ukrán elnök egyik tanácsadója a Telegramon arról számolt be, hogy sikerrel zárult az Ivan Fedorov kiszabadítására irányuló különleges művelet.

Volodimir Zelenszkij az akció után telefonon beszélt is a kiszabadított polgármesterrel.

Az oroszok által elfoglalt Melitopolban az orosz erők új vezetőt neveztek ki, Galina Danilcsenko pedig néhány nappal később bejelentette, hogy orosz tévécsatornák kezdenek sugározni a városban. Az ukrán legfőbb ügyész a múlt héten hazaárulás gyanújával indított nyomozást az oroszbarát Danilcsenko ügyében.

Az orosz katonák már több akciót is végrehajtottak ukrán polgármesterek ellen. Korábban ételosztás közben ölték meg Hosztomel polgármesterét, Jurij Prilipkót, Bucsa első emberét, Anatolij Fedorukot pedig megsebesítették. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig szerdán Twitter-oldalán arról írt, hogy az ukrajnai Herszon régióban található Szkadovszk kikötőváros polgármesterét, Olekszandr Jakovljevet és helyettesét, Jurij Paljukot elrabolták, ahogy korábban ő számolt be arról is, hogy az orosz erők elrabolták a déli Dnyiprorudne város polgármesterét.

Indirekt/Blikk