2023.02.01
Ignác
Kezdőlap Címlap Az amerikai hírszerzés szerint megváltozik az orosz-ukrán háború menete

Az amerikai hírszerzés szerint megváltozik az orosz-ukrán háború menete

Az amerikai hírszerzés igazgatója, Avril Haines úgy látja, az orosz-ukrán háborúban a következő, téli időszakban lassulnak majd a harci mozgások, ám hozzátette azt is, hogy az ukránok részéről nem várható, hogy az ellenállás lanyhulna.

A szakértő elmondta, hogy mindkét fél megpróbál majd „feltöltődni, utánpótlást biztosítani és újjáalakulni” a tavaszi ellentámadáshoz.

Az ukrajnai háború immár kilencedik hónapja tart, de Oroszország az általa elfoglalt terület több mint felét elvesztette. Haines egy kaliforniai védelmi fórumon számolt be arról is, hogy a legtöbb harc jelenleg a kelet-ukrajnai Bahmut és Donyeck környékén zajlik. Elmondta azt is, hogy a harcok lelassultak, miután Oroszország a múlt hónapban kivonta csapatait a Herszon régió nyugati részéből.

„A konfliktusnak már most is egyfajta csökkentett tempóját látjuk… és várhatóan ez lesz a jellemző a következő hónapokban is” – vélekedett.

Az igazgató úgy véli, mind az ukrán, mind az orosz hadsereg fel fog készülni a tél utáni ellentámadásra:

„De valójában eléggé szkeptikusak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy az oroszok valóban felkészültek lesznek-e erre” – tette hozzá.

Az igazgató közlése alapján az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek jelenleg nincs teljes képe arról, hogy a hadserege milyen kihívásoknak van kitéve: „lőszerhiány, ellátási és logisztikai problémák, egy sor aggodalom és persze a csapatmorál, ami egyre gyengébb.”