2022.12.05
Vilma
Kezdőlap Címlap Ausztriában kijárási tilalom lépett életbe az oltatlanok számára

Ausztriában kijárási tilalom lépett életbe az oltatlanok számára

Egyre rosszabb a járványgörbe Ausztriában és az oltási adatokkal sem állnak túl jól, ezért az osztrák kormány szigorúbb korlátozó intézkedéseket vezetett be korábban két tartományban is: hétfőtől kijárási tilalom jön azok számára, akik eddig még nem oltatták be magukat, de az oltottak is számíthatnak korlátozásra.

Az új rendelkezés szerint november 15-től csak nyomós indokkal – orvos, bevásárlás, munkába járás – hagyhatják el otthonaikat az oltatlanok.

Javítanunk kell a beoltottak arányán. Szégyenteljesen alacsony – jelentette ki korábban Alexander Schallenberg kancellár.

A döntést azért tartják indokoltnak, mert Ausztriában európai viszonylatban alacsony, 65 százalék körüli az átoltottság, ami egyébként nagyjából megegyezik a magyarországi átoltottsággal.

Az intenzív osztályokon kialakult drámai helyzet, és az egyre erősödő járvány miatt azonban további szigorításokra kell számítani, amelyek nemcsak az oltatlanokat, hanem a beoltottakat is érinteni fogják – írja a hvg.hu.

Beoltottak számára is lesz éjszakai kijárási tilalom. Ez része az intézkedéscsomagnak, amely most az asztalon van- jelentette ki Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter vasárnap este a tárcavezető az ORF közszolgálati adó ZiB 2 nevű műsorában.

A pénteken előterjesztett intézkedéscsomag javasolja az FFP2-es maszkok viselését a zárt nyilvános terekben, és a PCR-tesztek elvégzését a beoltottak számára is. A miniszter elmondta: ezt az újabb intézkedéscsomagot az osztrák kormány szerdáig fogja megvitatni a tartományok vezetőivel. Hozzátette: az egészségügyi dolgozókra vonatkozó oltási kötelezettség törvényi alapjait szintén előkészítik. A miniszter nem támogatta a tanárokra vonatkozó oltási kötelezettséget.