KezdőlapCímlapÁrtatlannak vallotta magát Trump a bíróságon

Ártatlannak vallotta magát Trump a bíróságon

Ártatlannak mondta magát Donald Trump volt amerikai elnök a bíróságon az otthonában tárolt, minősített iratok ügye miatt ellene felhozott vádakban kedden Floridában.

Ahogy arról a Blikk is beszámolt, a volt elnököt 37 rendbeli szövetségi bűncselekménnyel vádolják az otthonában tárolt, az elnöki időszakából származó minősített iratokkal összefüggésben. A Donald Trump elleni vizsgálatok felügyeletére – az igazságügyi miniszter által kinevezett – különleges ügyész a volt elnököt többek között az igazságügyi szervek munkájának akadályozásával, a hatóságok félrevezetésével és a kémkedésről szóló törvény megsértésével vádolja.

A politikus floridai rezidenciáján tavaly augusztusban tartott bejelentés nélküli házkutatást a nyomozóhatóság, ahol a lefoglalt iratok között 102 minősített dokumentum is volt, köztük nemzetbiztonsági jelentőségűek.

A tárgyalóteremből származó beszámolók szerint Donald Trump az ügyvédje útján közölte a bíróval, hogy ártatlannak tartja magát az ellene felhozott vádakban. Azt megelőzően Donald Trumpot a büntetőeljárás szabályainak megfelelően nyilvántartásba vették. A keddi bírósági megjelenés előtt Donald Trump a közösségi oldalán megismételte, hogy az eljárást az ellene zajló „boszorkányüldözés” részének tartja.

A volt elnök az ellene történt újabb vádemelésről maga számolt be még múlt csütörtökön, és akkor egy videóban a nyilvánosság előtt is kijelentette, hogy ártatlan. Kedden a miami bíróság épületénél mellette és ellene tüntetők fogadták Donald Trumpot, de kisebb szimpátiatüntetést New Yorkban, a Trump-toronyháznál is tartottak a támogatói.