KezdőlapCímlapAjjaj: robot ölt meg egy gyári munkást

Ajjaj: robot ölt meg egy gyári munkást

Ahogy szaporodnak robotok, és olyan munkahelyekre is betörnek, ahol emberekkel kell együtt dolgozniuk, egyre több az üzemi baleset is, amelyben a többé-kevésbé autonóm gépek érintettek. Azt azonban jobb nem elfelejteni, hogy a gép nem gondolkodik, így a balesetben többnyire a biztonsági szabályok áthágása is szerepet játszik.

Dél-Koreában ugyanis egy üzemi munkás életébe került az, hogy egy robot nem tudott különbséget tenni ember és egy doboz zöldség között. A férfi egész éjjel azon dolgozott, hogy átvizsgálhasson a hibás gépet, ami végül megölte őt.

Az áldozat, egy robotikai cég 40 éves dolgozója a robot érzékelőjét vizsgálta egy mezőgazdasági termékeket elosztó központban Dél-Kjongszangban. A gép, amelynek dolga a paprikával teli dobozok megemelése és raklapra helyezése lett volna, a férfit dobozként azonosította, így megragadta, egy szállítószalaghoz lökte, majd mellkasát és arcát összezúzta – írja a Daily Mail. A jelentés szerint a munkást ugyan azonnal kórházba szállították, de ott később belehalt a sérüléseibe.

Az üzemet vezető Donggoseong Export Mezőgazdasági Komplexum egyik tisztviselője a baleset után közleményben sürgette egy „pontos és biztonságos rendszer” létrehozását.

Nem ez az első baleset, amelyben robotok játszottak szerepet. Korábban New Jersey-ben egy robot egy doboz medveriasztó szert lyukasztott ki, ami miatt 24 embert kellett kórházba szállítani az Amazon raktárából.

Márciusban egy 50 év körüli dél-koreai férfi súlyos sérüléseket szenvedett, miután egy robot csapdájába esett, miközben egy autóalkatrészeket gyártó üzemben dolgozott. Tavaly júliusban pedig olyan felvételek kerültek elő, amint egy sakkozó robot eltörte egy gyerek ujját egy meccsen Oroszországban.

A robot megragadta a hétéves kisfiú ujját a Moscow Openen, mert megzavarta túlságosan gyors mozgása – jelentették orosz sajtóorgánumok. Szergej Lazarev, az Orosz Sakkszövetség alelnöke szerint a gyerek megsértett „bizonyos biztonsági szabályokat”, amikor túl korán lépett.

Christopher Atkeson, a Carnegie Mellon Egyetem robotikai szakértője a MailOnline-nak elmondta: „A robotok érzékelése korlátozott, ennek megfelelően korlátozott a tudatuk is a körülöttük zajló eseményekről. Gyanítom, hogy a sakkrobotnak nem volt füle, és a látórendszere, vak volt mindenre, csak a sakktáblák és a figurákat érzékelte.”