2022.08.18
Ilona
Kezdőlap Címlap Ajjaj: Putyin az atomháborúról beszélt

Ajjaj: Putyin az atomháborúról beszélt

Vlagyimir Putyin szerint egy ilyen háborút nem lehet megnyerni.

„Egy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, ilyen összecsapást soha nem szabad kirobbantani” – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés tizedik felülvizsgálati konferenciájának résztvevőihez és vendégeihez intézett üzenetében – írja az MTI.

Abból indulunk ki, hogy egy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, ilyet soha nem szabad kirobbantani, és mi a világközösség minden tagja számára egyenlő és oszthatatlan biztonság mellett állunk ki – jelentette ki a tudósítás szerint az orosz vezető.

Putyin szerint az atomsorompó-egyezmény a nemzetközi biztonsági és stratégiai stabilitási rendszer egyik kulcsfontosságú elemévé vált. Azt mondta: a konferencia megerősíti az atomsorompó-szerződésben részt vevő valamennyi állam készségét arra, hogy szigorúan betartsák kötelezettségvállalásaikat.

Az atomsorompó-egyezmény felülvizsgálati konferenciáit ötévente tartják. A tizedik találkozót eredetileg 2020 májusában tartották volna New Yorkban, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották idén augusztusra.

A konferencia más résztvevői nem voltak túlzottan optimisták az orosz elnök szavaival kapcsolatban – tudósított a Blick.ch. Azt írták: többek között a japán miniszterelnök, Fumio Kishida beszélt arról, hogy sokan attól tartanak, hogy Oroszország igenis atomfegyvert fog bevetni az Ukrajna elleni háborúban.Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is arról beszélt a New York-i konferencián, hogy a hidegháború óta nem látott nukleáris veszély fenyegeti az emberiséget.