2023.09.27
Adalbert
Kezdőlap Címlap Ajjaj: Putyin atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba

Ajjaj: Putyin atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba

Vlagyimir Putyin közölte, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket, egészen pontosan az Iskander-M rakétarendszereket fog szállítani szövetségesének, Fehéroroszországnak az ukrán határon.

„A következő hónapokban átadjuk a Belarusz Iskander-M taktikai rakétarendszereket, amelyek ballisztikus vagy cirkáló rakétákat használhatnak hagyományos és nukleáris változataikban” – mondta Putyin Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel szombaton Szentpéterváron tartott találkozóján.

A bejelentés ugyanazon a napon érkezett, amikor Ukrajna azt közölte, hogy fehérorosz területről indított rakétacsapások „masszív bombázása” alá került néhány ukrán terület, annak ellenére, hogy a beloruszok hivatalosan nem részesei a konfliktusnak..

A fehéroroszok azért kértek az oroszoktól védelmi rendszert, mert aggályai vannak NATO-tag szomszédai Litvánia és Lengyelország „agresszív”, „konfrontatív” és „visszataszító” politikája miatt. Lukasenko azért kért védelmet az oroszoktól, mert felvetésük szerint a NATO-tagállamok az utóbbi időben rendszeresen veszélyeztetik az ország légtetét.

„Minszknek mindenre készen kell állnia, még arra is, hogy komoly fegyvereket használjon hazánk védelmében Breszttől Vlagyivosztokig” – mondta Lukasenko.

Putyin azt is elmondta, hogy Oroszország segíteni fog Fehéroroszországnak Szu-25-ös vadászrepülőgép-flottájának fejlesztésében, hogy alkalmassá tegye nukleáris fegyverek hordozására.

„Ezt a korszerűsítést az oroszországi repülőgépgyárakban kell végrehajtani, és ennek megfelelően kell megkezdeni a személyzet képzését” – tette hozzá.