KezdőlapCímlapAjjaj: Irán megfenyegette Izraelt

Ajjaj: Irán megfenyegette Izraelt

Nem marad válasz nélkül, ha az izraeliek bevonulnak Gázába.

Hosszein Amir-Abdollahian iráni nagykövet az ENSZ-en keresztül azt üzente Izraelnek: ha tovább folytatják az offenzívát, különösen, ha bevonulnak Gázába, azt Irán nem fogja ölbe tett kézzel nézni.

– Bár minden erővel szeretnék elkerülni, hogy tovább eszkalálódjon a konfliktus Izrael és a Hamász között, számukra is vannak úgynevezett ,,vörös vonalak”, a Gázába való bevonulás pedig ilyen lenne. Ugyanakkor azt is megüzenték, hogy nem akarnak kirobbantani egy regionális konfliktust, és az izraeli túszok kiszabadításában is segítenének – szögezte le Irán üzenetében.

Az Egyesült Államok korábban több figyelmeztetést is küldött már Iránnak, hogy ne avatkozzon bele a konfliktusba. Azt pedig mind iráni, mind pedig amerikai források hangsúlyozták: egyelőre semmi bizonyíték nincs arra, hogy Irán segítő kezet nyújtott volna a támadás megszervezésében, bár valóban támogatják a Hamászt.

A gázai szárazföldi invázió közeledtével a második amerikai repülőgép-hordozó csoportot is bevetik az „eszkaláció” megakadályozására

Az izraeli hadsereg „jelentős szárazföldi műveletekre” készül, miközben az amerikai védelmi miniszter a USS Eisenhower-t a Földközi-tengerre vezényelte.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szombaton késő este azt mondta, hogy a USS Eisenhower és a hozzá tartozó hadihajók jelenléte a Földközi-tenger keleti részén Washington „vasszigorú elkötelezettségét jelzi Izrael biztonsága mellett, és azt az elhatározásunkat, hogy elrettentsenek minden olyan állami vagy nem állami szereplőt, amely e háború eszkalálására törekszik” – írta meg a The Guardian.