2022.08.18
Ilona
Kezdőlap Címlap Ajjaj: éles rakétákkal lőnek a kínaiak Tajvan partjainál

Ajjaj: éles rakétákkal lőnek a kínaiak Tajvan partjainál

Gigantikus blokád alá vette a ma kezdődő és öt napig tartó hadgyakorlata során a kínai hadsereg Tajvant.

Hat tilalmi zónával vette körül a szigetországot a kínai Népi Felszabaditó Hadsereg, amely öt napon át tesztel többek között nagy hatótávolságú éles lövedékeket is.

A BBC friss jelentése szerint a kínai haditengerészet Keleti Színterének Parancsnoksága ezekben az órákban máris több hagyományos rakétakilövést hajtott végre Tajvan keleti partjainál – közölte a kínai állami média. Ilyen rakétakilövésre utoljára 1996-ban volt példa.

Hozzátették, hogy a rakéták pontosan eltalálták a célokat, és a Reuters a tajvani védelmi minisztérium egyik forrására hivatkozva azt írja, Kína több Dongfeng ballisztikus rakétát indított a Tajvan északkeleti és délnyugati partjai körüli vizekre. A tárca – válaszul a kilövésekre – aktiválta a kapcsolódó védelmi rendszereket. Hozzátették: elítélik Kína akcióját, amely rombolja a regionális békét. A kínai ballisztikus rakéták a tiltott zónákba csapódhattak be, nagyon közel Tajvan partjaihoz.

A közösségi médiában terjedő felvételeken csak a már kilőtt rakéták láthatók, az indítóállások nem, így egyértelműen nem lehet megállapítani, hogy pontosan milyen típusokról van szó, ugyanakkor valószínű, hogy nem a nagy hatótávolságú Dongfeng rakétákról.

A kínai állami média is közölt videókat, ezek eredetisége egyelőre még szintén nem ellenőrzött:

A hadgyakorlat ideje alatt semmilyen hajó és repülőgép nem léphet be az érintett tengeri területekre és a légtérbe. A hat meghatározott zóna szinte hermetikusan körülveszi a szigetet, és esetenként átfedésben van a tajvani felségvizekkel is, sőt, némelyik nagyon közel van kulcsfontosságú kikötőkhöz is. A tajvani hatóságok szerint a kínai hadsereg valójában blokád alá vonta az országukat.

A USS Ronald Reagan repülőgéphordozó és kisérőhajóik a Fülöp-szigetek melletti tengeren folytatják szokásos, tervezett műveleteiket a szabad és nyitott indiai-csendes-óceáni térség támogatására irányuló rutinszerű őrjáratának részeként

– mondta csütörtökön az amerikai haditengerészet szóvivője, utalva arra, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a kínai tengeri hadmozdulatokat.

Tajvan védelmi minisztériuma pedig közölte, hogy fegyveres erői „a szokásos módon működnek” és figyelik a környéket.

„Nem törekszünk eszkalációra, de nem hátrálunk meg, ha a biztonságunkról és szuverenitásunkról van szó” – fogalmazott a szóvivő.

A tajvani kormány közben arra figyelmeztette a helyi cégeket, hogy készüljenek fel a lehetséges ellenséges kibertámadásokra, valamint biztonsági zónákat jelölt ki az ország egész területén, hogy egy esetleges támadás esetén legyen hova menekülnie a lakosságnak.

Mint ismert, Kína erre az erőfitogtatásra régóta készül, jelezve, elévülhetetlen az igénye az 1949 óta független szigetország területére. Az USA kongresszusi elnöke, Nancy Pelosi ide tervezett látogatása újabb olaj volt a tűzre: a bejelentést követően kezdte el felgyorsítani Peking a hadereje összevonását a térségben, hogy megakadályozza az Egyesült Államok diplomáciai lépését.

Ugyan Pelosi pár órás villámlátogatása – amelyben támogatásáról biztosította a szigetország kormányát – incidens nélkül zárult le, ám a példátlan erődemonstráció folytatódott, amely a állítólag hétfőig tart, de elemzők szerint akár egy hosszabb tengeri blokád főpróbája is lehet.