2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Címlap Vigyázat: ez a hintőpor rákot okozhat, ne vegyen belőle

Vigyázat: ez a hintőpor rákot okozhat, ne vegyen belőle

A világ egyik legnagyobb vegyipari cége, a Johnson & Johnson 2023-tól világszerte leállítja a talkumalapú hintőpor gyártását. Egyes állítások szerint a termék rákot okozhat, emiatt perek ezreit indították a patinás cég ellen – ez állhat a döntés hátterében.

A 136 éve alapított vállalat ellen közel 38 ezer pert indítottak daganatos megbetegedések túlélői. Állításuk szerint a világszerte tízmilliók által használt babahintőporban található talkumpor azbesztet tartalmazott és ez idézte elő a megbetegedéseket.

A talkum, amelyet bányászattal nyernek ki a földből, azbeszthez közeli lelőhelyeken található, mely utóbbiról régóta ismert, hogy rákot okoz.

A vállalat egyébként továbbra is tagadja a vádakat – adta hírűl a foxbusiness. com. Érvelésük szerint a termékük évtizedeken át rendszeres tudományos tesztelésen esett át, és megkapta a szabályozói jóváhagyásokat. Állításuk szerint a termékbiztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a babahintőpor nem tartalmaz azbesztet, és nem okoz daganatos megbetegedést. Ugyanakkor 2020. óta beszüntette a termék eladásait az Egyesült Államokban és Kanadában.