KezdőlapÉletmódNe hanyagold el télen az autómosást

Ne hanyagold el télen az autómosást

A viaszos felületkezelést ráadásul már csak azért is érdemes elvégeztetni, mert az autó azt követően szinte taszítja a koszt.

Beköszöntött a téli idő, ami az autónk állapotán is meglátszik. Mégis ebben az időszakban vesszük rá magunkat a legritkábban, hogy lemosassuk a kocsit, mondván a sár és szennyeződések előbb-utóbb ismét ellepik az autót. Semmiképpen ne tegyük ezt. Figyelem! Az elhanyagolt autómosás a téli időszakban fokozottan veszélyessé teheti a napi használatot.

Télen más miatt fontos az autómosás, és más dolgokra is kell odafigyelnünk, mint a többi évszakban. Míg nyáron a mosásnak sokszor esztétikai szerepe van, ilyenkor kiemelten fontos a felületvédelem. Nyáron a bogarak vagy madarak jelenthetnek problémát, télen viszont a latyak miatt keletkező sóoldat folyhat be minden repedésbe, ezáltal rövidítve az autó élettartamát. Ebben az időszakban különösen hangsúlyos a tisztántartás szerepe, főleg viaszokkal és felületvédőkkel. Ezek olyan réteggel vonják be az autót, amikről a későbbi szennyezések már jóval könnyebben eltávolíthatók.

A hagyományos autómosókban elérhető szárítás sajnos soha nem ad tökéletes eredményt. Sokan tapasztaltuk már, hogy az utána ott maradó, kifolyó víz beszivárog az illesztésekbe és tágulni kezd, ami további károkat okozhat. Fekete autónál ilyenkor szabad szemmel is jól látható, látványos lefolyások keletkeznek. A felületvédett autó ezzel szemben sokkal lassabban szennyeződik újra, ellenállóbbá válik a latyakkal és sárral szemben.

Ha a viaszt permettel juttatjuk fel az autóra, mint a hagyományos mosókban, akkor csak kis mennyiség marad fenn belőle, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a viasz nem oldódik a vízben, hanem taszítja azt. Helyileg felkenve viszont nem folyik le. Ráadásul mindezt az otthonunkban, saját kezűleg is elvégezhetjük az autónkon, így jóval tartósabban és hatékonyabban védhetjük a kocsit, mintha az automata autómosóban tisztítanánk.