A karácsonyi ünnepek előtt lázas készülődés kezdődik a konyhákban. A nagymamák és az édesanyák lelkesen sütnek, főznek, hogy sok finomság kerüljön az asztalokra.
Sajnos egyre több családban más ez a készülődés, mivel nem eheti mindenki ugyanazt, sok embernek olyan menüt kell összeállítani, amely mentes valamitől. Ez főleg a háziasszonyokra ró többlet feladatokat, mert bár gombamódra szaporodnak azok az éttermek, ahol mentesen lehet enni, ha magunk akarjuk elkészíteni például a mentes mézeskalácsot, már bajban vagyunk, hogy milyen alapanyagokat használhatunk. Most segítünk, miként kell elkészíteni a mentes mézeskalácsot.
Mézeskalács receptje:
Hozzávalók
egy csomag Mentes mézeskalács keverék,
63 gr alamacukor vagy méz,
35 gr víz
25 gr tojás (fél tojás)
21 gr kókuszolaj,
3 gr narancshéj.
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és begyúrjuk a tésztát. Pihentetés után nyújtjuk, formázzuk, és fantáziánkra bízva díszítjük. A cukormáz nem mézzel, hanem mézes ízű cukorral készül.
Cukormáz
1 tojás fehérje
15-20 deka nagyon finomra darált cukor,
1 teáskanál étkezési gluténmentes keményítő
1 teáskanál ecet, hogy fényes legyen és tartós a máz
A cukrot csak apránként adjuk hozzá, meg kell várni, amíg a cukor felolvad a fehérjében. Ha folyós lett a cukor, akkor kis vizet kell adni hozzá cseppenként, ha sűrűre sikerült, akkor pedig cukrot.